Marcel Baltus

over de afvalproef Jekerkwartier 

Het kan echt!

Marcel Baltus is inwoner van het Jekerkwartier en vanaf het begin lid van het bewonerspanel.

“Ik vind duurzaamheid en het verkleinen van de afvalberg belangrijk. En ik ben benieuwd hoe snel een relatief kleine groep mensen een plan kan bedenken voor zo’n grote ingreep.”

Wat vindt u van de uitslag van de poll?

“Ik ben blij met de hoge reactie (30 procent). Hopelijk gaan die mensen ook enthousiast meedoen met de proef en kunnen ze de rest meekrijgen. Het is belangrijk dat mensen genoeg informatie hebben over de mogelijkheden om afval te sorteren in Maastricht. Zo wist ik zelf bijvoorbeeld niet dat er verschillen zijn tussen de diverse milieuparken.”

Jekerkwartier, Maastricht 2015

“Die afvalberg moet echt kleiner.”

Bert van de Bosch, fotograaf: Aron Nijs

Maastricht afvalloos 2030

De gemeenteraad heeft als doel gesteld dat Maastricht in 2030 afvalloos is. Dat wil zeggen dat al het huishoudelijk afval dan gescheiden aangeboden en hergebruikt wordt.

Als eerste stap op weg naar 2030 gaat de gemeente samen met buurtbewoners nadenken over het slimmer inzamelen van het volgende afval: gft, luiers en incontinentiemateriaal, textiel en kleine elektrische apparaten, grof huishoudelijk afval. Slimmer wil zeggen: met een zo goed mogelijke mix van gebruiksgemak, milieuwinst, kosten en werkgelegenheid. De gemeente geeft alle bewoners van deze buurten de gelegenheid gegeven om daarover mee te denken.

Meer weten over de afvalproef in Boschpoort en Jekerkwartier? Kijk op www.gemeentemaastricht.nl/afvalloos.

Hoe zijn de reacties uit de buurt?

“Sommigen zeggen weleens tegen me: ‘dat je daar je tijd aan besteedt’. Maar dan leg ik uit dat we wel moeten. Die afvalberg moet echt kleiner. Als ik ze vervolgens vertel dat we tijdens de proef een keer in de vier weken de restzak laten ophalen, dan verklaren ze me voor gek. Maar het is echt mogelijk! Door mensen tips te geven, kun je laten zien dat je echt veel meer kunt sorteren dan je denkt. Ik ben benieuwd wat er straks uit de proef gaat komen.”