Handen in elkaar, schouders eronder en bruggen bouwen

Madea Derey van Stichting Jongerenwerk Pottenberg

over hun motto en motivatie

Handen in elkaar, schouders eronder en bruggen bouwen

In het hartje van Pottenberg ligt buurtcentrum De Romein. Niet zomaar een buurtcentrum. Voor heel wat kinderen uit de buurt is het ook “een fijne veilige haven waar ze energie kunnen opdoen.” Dat is het werk van Stichting Jeugdwerk Pottenberg, onder andere van Madea Derey, penningmeester van de stichting. Via activiteiten als een huiswerkclub, knutselmiddagen, natuurwerkmiddagen, zwemmen, sporten, uitjes naar een pretpark of een filmbezoek zorgen ze ervoor dat ieder kind in Pottenberg kan meedoen.

Creativiteit broodnodig

Handen in elkaar, schouders eronder en bruggen bouwen. Dat is het motto van de stichting. Als geen ander kennen ze de kracht van netwerken en dingen samen doen. Want in een tijd waar subsidies minder zijn dan vroeger, is creativiteit broodnodig om aan inkomsten te komen. Met succes. Madea: “Bij de Jumbo staat tijdens de Dagjes-uit-spaaractie een doos waar mensen hun zegeltjes kunnen doneren. Voor Mosaqua maken we kerstballen in ruil voor zwemkaartjes. We werken samen met de (kinder)boerderij Daalhoeve; mijn dochter organiseert er kinderfeestjes in ruil voor een kleine vergoeding waar we dan weer uitstapjes mee bekostigen. We flyeren voor MVV. En heel soms krijgen we donaties. Met een van die donaties zijn we nu een natuurspeelpark aan het aanleggen.”

Regels zijn regels

Stichting Jeugdwerk Pottenberg draait volledig op de inzet van vrijwilligers. “Een geweldige club van 14 vaste mensen.” Een van hen is Audrey Smeets, de 30-jarige dochter van Madea. Net zoals haar moeder zet zij zich met hart en ziel in voor de kinderen in Pottenberg. “Vanaf het prille begin ben ik er voor de kinderen in de buurt. Ik voel me enorm met hen verbonden. En zij met mij. Ik kan heel gek met ze meedoen, maar ik ben ook streng. Regels zijn regels.”

Stichting Jongerenwerk Pottenberg (foto: Aron Nijs)

Een veilige plek

En dat moet ook wel. Want het zijn af en toe schrijnende verhalen waar de dames mee te maken krijgen. Madea: “Loverboys, armoede, alcoholproblemen. We hebben het allemaal al eens de revue zien passeren. Als je op uitstap bent en een kind de restjes van de andere kinderen ziet opeten ‘omdat hij van mama niks mag laten liggen’, daar krijg ik het koud van. Dat doet mij verdriet. Daarom ben ik ook zo trots op ons vrijwilligersteam dat maar een doel voor ogen heeft: de kinderen. Daar doen we alles voor. We zijn net 1 grote familie. In het weekend gaat de telefoon dan misschien wel op stil, maar we kijken toch altijd.” Audrey knikt: “Het voelt soms alsof het mijn kinderen zijn. Zo klopte ooit een tienermeisje bij me aan. Ze was bang dat ze zwanger was. Dan doe ik samen met haar een test. En denk ik al na over hoe ik haar kan helpen: welke spulletjes van mijn dochters kan zij nog gebruiken. Hoe gaan we het tegen haar ouders vertellen? Gelukkig was het niet nodig. Onze bezoekertjes kunnen dag en nacht bij ons aankloppen. Wij willen echt die veilige plek zijn die er soms thuis niet is. En dat weten ze gelukkig.”

 “Als je na afloop van een uitstap in de bus zit, om je heen kijkt, de zwarte handjes ziet, de glunderende of de slapende gezichtjes, ja, dan geef ik mezelf wel even een schouderklopje.”

Stichting Jongerenwerk Pottenberg (foto: Aron Nijs)

Een schouderklopje

Wat hen drijft? Madea: “Als je na afloop van een uitstap in de bus zit, om je heen kijkt, de zwarte handjes ziet, de glunderende of de slapende gezichtjes, ja, dan geef ik mezelf wel even een schouderklopje. ‘Dat heb je goed gedaan Madea’. Dat is mijn voldoening.” Audrey knikt. “Als ik jarig ben, organiseer ik altijd ook iets voor de kinderen van de stichting. Dit jaar werd ik ook getrakteerd op een speech. Het kwam er in het kort op neer dat hoe gek ik ook af en toe deed en hoe streng ik ook af en toe was, ze veel van me hielden. Ik heb niet gehuild; ik heb een ‘streng’ imago hoog te houden”, knipoogt Audrey, “maar de tranen zaten hoog.”

Samenwerken voor kinderen

De vrijwilligers van Stichting Jongerenwerk Pottenberg staan overigens niet alleen aan de lat voor hun stichting. Het team zet zich ook in voor andere stichtingen en goede doelen. Madea: “Handen in elkaar hè en bruggen bouwen. We willen ook echt iets voor anderen doen. Waarom? Het is gewoon ook mooi om te zien hoeveel je kunt bereiken als je samenwerkt. Enige randvoorwaarde is wel dat het goede doel iets voor kinderen doet. We doen altijd mee aan NLdoet. Dit jaar hebben we 2.000 euro opgehaald voor Samenloop voor Hoop. Komend jaar zamelen we geld in voor de Stichting Earlybirds. En we gaan ieder jaar schminken en glittertattoos zetten tijdens de benefietrit van Phoenix 4 Kids. Deze motorstichting bezorgt gehandicapte en terminaal zieke kinderen een bijzondere dag.”

Over De Romein

Van Stichting buurtcentrum De Romein huurt de jongerenstichting tegen een klein bedrag 2 ruimtes. “Het is er goed vertoeven. We hebben hier volledig de vrije hand.” Madea wijst naar de oranje en paarse muren en vervolgt: “We kunnen binnenlopen wanneer we willen, we hebben eigen sleutels. En er is ook altijd wel iets te doen: Stichting Ouderenwerk Pottenberg organiseert hier activiteiten, er is een yogaclub, een naaiclub, bloemschikken. Kortom: het leeft hier in de Romein.”

Fotograaf: Aron Nijs

Lees meer over Pottenberg