Maartje Meessen

krijgt energie van de energiecoaches

Sinds 1 januari van dit jaar kunt u als huiseigenaar in Maastricht, Gulpen-Wittem of Vaals een energiecoach boeken. Deze bekijkt hoe u uw woning energiezuiniger kunt maken. Uw boeking komt binnen bij Maartje Meessen, coördinator van de coaches. Opgewekt vertelt ze over waar zij energie van krijgt.

Passen

Maartje zorgt voor de onderlinge afstemming tussen gemeente, Natuur en Milieufederatie Limburg (NMF Limburg), Centrum voor Natuur- en Milieu Educatie (CNME), de energiecoaches en de mensen die een energiecoach aanvragen. “Het zijn vooral veel logistieke zaken en de communicatie tussen alle partijen. Zo weet iedereen wat er op stapel staat, waar ie moet zijn en wat er verwacht wordt. Voordat ik een woningbezoek plan, bel ik de mensen die een aanvraag hebben ingediend altijd eerst om te vragen of zij specifieke behoeftes hebben. Zo zorg ik dat ze ook altijd de coach krijgen die het beste bij hen past.”

Superfijne club

“Alle 9 coaches hebben dezelfde opleiding tot energiecoach gehad van de NMF Limburg. Toch is het leuk om te zien en vooral ook handig dat iedere coach zijn specifieke ervaring en kennis meeneemt. Een van hen is opgeleid tot architect, een ander is bouwkundige. We hebben een voormalig installateur van cv-installaties. Eentje weet alles van historische panden en subsidies. Zo heeft ieder z’n kwaliteiten. En dat komt perfect uit. Door elkaars kwaliteiten te benutten leren ze ook van elkaar. Het is een superfijne club om mee te werken. De coaches zijn er om energie te besparen, maar ik krijg er veel energie van!”

Maartje Meessen. Foto: Jonathan Vos
Maartje Meessen. Foto: Jonathan Vos

Ambassadeurs

Hoe loopt het? “Er zijn voldoende aanmeldingen. We zijn nog maar net begonnen, sinds januari dit jaar. Vanaf de 2e week kwamen al de aanmeldingen binnen. Een stuk of 30 hebben we er inmiddels gehad. Vooral na berichten op social media van de gemeente, CNME en Thuis in Maastricht zie je dat er een piek is in boekingen. Daarnaast zijn de coaches ook echt ambassadeurs van het project. Het spreekt zich rond. Wel valt op dat de meeste aanvragen uit Maastricht komen. Nog niet zo zeer uit Gulpen-Wittem en Vaals. Maar als mensen actief op zoek gaan naar manieren om energie te besparen, komen ze al snel uit op websites die naar ons verwijzen, zoals www.bespaarenergieinlimburg.nl.

 “Ik ben een groot voorstander van een duurzamere en groenere wereld”

Maartje Meessen. Foto: Jonathan Vos
Maartje Meessen. Foto: Jonathan Vos

Samen bouwen

Maartje heeft veel ervaring op organisatorisch gebied opgedaan bij verschillende culturele organisaties voor ze aan de slag ging bij het CNME. “Ik werk nu sinds een jaar voor het CNME. Als coördinator werk ik 1 dag in de week voor de energiecoaches. Zelf mag ik me ook energiecoach noemen, maar helaas kom ik er in de praktijk niet echt aan toe. Want daarnaast werk ik voor 2 andere projecten van het CNME: PickitUp, een project om zwerfafval tegen te gaan, en de algemene vrijwilligerscoördinatie van het CNME. Ik vind het leuk om met mensen om te gaan, mensen bij elkaar te brengen en samen aan iets te bouwen.” Wat ze naast het CNME doet? “In mijn vrije tijd zing ik in de band Lesoir. Ik speel daar ook instrumenten en schrijf teksten. We zijn redelijk ambitieus en treden op in onder andere Nederland, Engeland en China”, vertelt ze bescheiden. “Daarnaast ben ik muziekdocent en werk ik op een buitenschoolse opvang waar ik met de kinderen muziek maak.” Ze valt even stil. Peinzend zegt ze: “Dus het is best veel, eigenlijk.”

Groenere wereld

De woningeigenaren krijgen advies om energie te besparen. “Dat advies kost je 25 euro, maar die krijg je weer terug op het moment dat je iets met het adviesrapport doet. Dus je verdient het zo terug. Wat mij opvalt en wat ik leuk vind, is dat veel mensen niet de hulp van een energiecoach inschakelen om op de eerste plaats geld te besparen of om meer wooncomfort. Ze zijn vaak bewust bezig met duurzaamheid en de impact van hun leefstijl op het milieu. Dat is voor de meesten de grootste drijfveer. En dat vind ik leuk om te horen. Want ik ben een groot voorstander van een duurzamere en groenere wereld. Daar moeten we met z’n allen wat mee. Dus toen ik gevraagd werd om coördinator te worden van dit project, hoefde ik niet lang na te denken.”

Aan de slag

Energie en geld besparen? Nodig een energiecoach uit! Deze bekijkt samen met u wat er in uw huis beter kan. Een stap in de goede richting voor een klimaatneutraal Maastricht 2030: #missionzeromaastricht. Lees hoe u een energiecoach boekt.