Fernand Rosier

over de Franse keuken

Le Fernand – keuze voor de Franse keuken

Al bijna 15 jaar werkt Fernand Rosier in de horeca en heeft sinds driekwart jaar zijn eigen zaak Le Fernand café manger aan de Stenenbrug 6 in het Jekerkwartier, ook wel het Quartier Latin van Maastricht genoemd.

Hij ging naar de hotelschool in Hasselt en Brugge. Na zijn studie werkte hij zeven jaar fulltime bij tal van zaken binnen en buiten Maastricht, dit alles zorgde ervoor dat hij het vak in al zijn facetten leerde kennen. Het zorgde ook voor de keuzes die de identiteit van zijn eigen zaak zouden moeten bepalen.

Zijn droom kwam eind vorig jaar uit. “Ik wil familie, vrienden, locals en toeristen verwennen met eerlijke gerechten, goede wijnen en andere dranken, waarbij gastvrijheid en kwaliteit vanzelfsprekend zijn.” Een ‘café manger’ dat hij daarom ook naar zichzelf vernoemde. Te meer omdat hij vindt dat hijzelf, samen met enkele medewerkers, dagelijks het gezicht van zaak moet zijn!

Fernand heeft daarbij bewust gekozen voor de Franse keuken, die zoals hij betoogt, in al zijn facetten de basis van de Europese keuken is. “Ik wil dat mijn zaak een ontmoetingsplek is waar je ongedwongen een koffie drinkt, komt borrelen of iets te eten bestelt.” Zo is ook de inrichting, compact met een open keuken, strak ingericht met een nonchalante touch, waar enkel en alleen Franse muziek, in al zijn diversiteit, wordt gedraaid, met een aantrekkelijk aangekleed terras in dit levendige straatje.

DSC_2490

 “Ik wil dat mijn zaak een ontmoetingsplek is.”

De maanden voor de opening waren intensief en er bleken meer beren op de weg dan alleen het opknappen van een bestaand café dat geschikt gemaakt moest worden om er ook te kunnen eten. “Denk aan gesprekken met leveranciers, potentiële medewerkers en de gemeente, of het nadenken over de naam, de kaart en nog veel meer dingen.”

Vergunningen en de verbouwing kosten veel tijd en overleg en vroegen op onderdelen om doortastend optreden van Fernand zelf. “Er bestaat namelijk geen draaiboek waar je de benodigde onderdelen gestructureerd kunt afvinken.” Zelfs nu wordt hij nog steeds geconfronteerd met de nasleep van de verbouwing. Maar ook omdat al werkend ideeën zijn ontstaan om de zaak uit te breiden. “Door de ruimte achter de zaak en het binnenplaatsje op te knappen en in te richten konden we het aantal zitplaatsen vergroten zonder dat dit ten koste ging van de intimiteit.”

Fernand is positief als ik hem vraag hoe hij de toekomst ziet. “Het bruisende culturele leven, de vele activiteiten en de grote diversiteit en kwaliteit van de Maastrichtse horeca maakt onze stad zo aantrekkelijk. Daarnaast zie je de laatste tijd veel jonge ondernemers kiezen voor het Jekerkwartier. Zij brengen nieuwe concepten met zich mee en zorgen zo voor een grotere diversiteit binnen deze buurt. Dat maakt het Jekerkwartier nog aantrekkelijker. De basis van deze aantrekkelijkheid is natuurlijk de jarenlange aanwezigheid van goede ondernemers in de buurt, de vele initiatieven en de kleinschaligheid.”

In ons gesprek blijkt Fernand een gepassioneerd ondernemer die zijn eigen weg gekozen heeft en in korte tijd een café manger heeft gerealiseerd, waar hij ‘gruuts’ op mag zijn. Een aanwinst voor de stad!

Tekst en fotografie: Buurtreporter John Geelen