We willen dat ons initiatief nog groener wordt en gedragen door de hele buurt

Kim van Arensbergen

over coöperatie Blauwdorp

Meester en gezel samen aan zet in Blauwdorp

Jongeren die zijn uitgevallen op school helpen met het halen van een diploma. Dat is het doel van de Coöperatie Blauwdorp, een half jaar geleden opgericht door Stichting LEFteam.

In een voormalige school aan de Elisabeth Strouvenlaan doen de jongeren werkervaring op volgens het meester/gezelprincipe: vrijwilligers begeleiden hen in verschillende vakgebieden, zoals horeca, logistiek en marketing. Goed voor de jongeren, zinvol voor de vrijwilligers. En ook de buurt profiteert. Kim van Arensbergen , voorzitter van de Coöperatie, kan zich nauwelijks verstaanbaar maken. Op de achtergrond is een groepje jongens druk aan het timmeren, boren en zagen. In een dag tijd willen ze een vloer leggen op de tussenverdieping in de hoge verblijfsruimte. “Het mooie is, dat alles wat ze hier doen voor het ‘echt’ is”, zegt Kim. “Dat geeft hen zelfvertrouwen.”

2015_05_Lefteam-bakkerij-IMG_0265-voor-kwiek

 “We willen dat ons initiatief nog groener wordt en gedragen door de hele buurt”

Eigen brood

De jongeren, in de leeftijd van 16 tot eind twintig, komen op vaste dagen en tijdstippen. Nu zijn het er zo’n tien, maar dat moeten er volgend jaar 25 worden. Zij kunnen onder meer aan het werk in de professionele keuken. “Een van onze thema’s is lekker en gezond eten”, legt Kim uit. “Je hebt niet alleen voedsel nodig om te kunnen functioneren, eten verbindt ook. We bakken hier ons eigen brood en onze jongeren en vrijwilligers eten elke dag samen. Ook verbouwen we zelf groente, alles zo biologisch mogelijk.” Een van de ‘LEFjongeren’ heeft daardoor de smaak te pakken gekregen: hij wil een bakkersopleiding gaan volgen.

 

Rendabel

De Coöperatie heeft volop plannen voor de toekomst. Kim: “We willen dat ons initiatief nog groener wordt en gedragen door de hele buurt. Binnenkort al kunnen buurtbewoners enkele dagen per week aanschuiven voor een heerlijke lunch.”

In 2013 heeft Coöperatie Blauwdorp een startsubsidie gekregen van de gemeente, maar op de lange termijn hoopt Kim dat de coöperatie zichzelf rendabel maakt. “Iedereen kan hier een vergaderruimte boeken”, zegt Kim. “En we verzorgen bijvoorbeeld de catering bij evenementen. Zo slaan we twee vliegen in één klap: onze jongeren zijn aan het werk én het levert ons inkomsten op.”

 

Meer weten: kijk op de website van Coöperatie Blauwdorp

Ontdek jouw buurt

Kies jouw buurt op de kaart

Andere portretten