De eerste sla is inmiddels geoogst

Kim Bolk

over de buurttuin in Sint Maartenspoort

Sla uit de eigen buurttuin

Tot voor kort was het grasveld bij de Gebroeders Hermansstraat in de wijk Sint Maartenspoort een plek waar veel mensen het bestaan niet van wisten. Nu ontstaat er een buurttuin, die moet uitgroeien tot een ontmoetingsplek voor iedereen.

Het initiatief daarvoor is afkomstig van Kim Bolk. “Ik miste in de buurt een plek waar kinderen kunnen spelen en iets kunnen leren over de natuur”, vertelt de jonge moeder. Ze begon een handtekeningenactie in de wijk om medestanders te zoeken voor haar plannen. In april van dit jaar plaatste ze met een groepje mensen vier grote bakken, waarin ze groente kweken. Van de gemeente kregen ze een startbudget om de meest noodzakelijke spullen aan te schaffen. En daarnaast kregen ze hulp van sponsors.

Klusdagen

Intussen zijn er drie klusdagen geweest. Via de eigen facebookpagina (Buurt Tuin) en dankzij mond-tot-mondreclame via ouders op het schoolplein, kwamen buurtbewoners helpen met onder meer onkruid wieden en hondenpoep opruimen. “We hebben de bakken gevuld en onderhouden ze”, zegt Kim. “En het leuke is, dat er nu spontaan nieuwe groenten worden gezaaid.” Helemaal in het begin was dat wel anders: toen werd de inhoud van de bakken vernield. Maar nu houden buurtbewoners een oogje in het zeil. Met succes: de eerste sla is inmiddels geoogst.

 “En het leuke is, dat er nu spontaan nieuwe groenten worden gezaaid.”

buurttuin St. Maartenspoort

Pizza-oven

Als het aan Kim ligt, is dit pas het begin. In september wil ze een tuinfeest organiseren en op langere termijn droomt ze van een blotevoetenpad en een pizzaoven in de tuin. Kim: “Ik vind het leuk om samen met anderen van niets iets te maken, zonder dat het veel geld kost. We kijken nu welke partijen we nog meer bij ons initiatief kunnen betrekken. Misschien kunnen cliënten van Mondriaan hier komen helpen. En wie weet, komen we via het tuinfeest in contact met iemand uit de buurt, voor wie we boodschappen kunnen doen. Ik hoop dat steeds meer mensen met ons mee willen doen.”

Meer weten?

Stuur een e-mail naar buurttuin6221@gmail.com.

Meer over Sint Maartenspoort

Ontdek jouw buurt

Kies jouw buurt op de kaart

Andere portretten