Ons doel is om mensen meer in beweging te brengen, zonder dat het ‘moeten’ wordt

Kierty Verbooy

over Tai Chi

Werken aan de beste versie van jezelf

Toen hij vier jaar was, kreeg Kierty Verbooy zijn eerste les klassieke Oosterse krijgskunsten. Nu, 48 jaar later, geeft hij les in krijgskunsten en Tai Chi, maar leert zelf ook nog steeds bij. In de dojo van EQuilibrium Maastricht in Heer traint hij op maandagavond een groepje van zes mannen en vrouwen. In stilte volgen ze de bewegingen die Kierty voordoet. Langzaam verplaatsen ze hun gewicht, nemen verschillende poses aan en komen weer terug in hun uitgangshouding.

Daniëlle, een van de deelnemers, doet al sinds haar studententijd aan Tai Chi. “Het fijne van deze sport is, dat je op je eigen niveau kunt meedoen. De bewegingen bouw je langzaam op. Wat me ook aanspreekt is dat Tai Chi niet competitief is, je bent alleen met jezelf bezig.”

”Ons doel is om mensen meer in beweging te brengen, zonder dat het ‘moeten’ wordt”

De Tai Chi-lessen zijn onderdeel van het trainingsprogramma ‘Meer Bewegen Maastricht’, dat in 2014 is opgezet door de Stichting Moetiara Maloekoe. Verschillende (sport)scholen en leraren werken hierin samen en verzorgen lessen bij de dojo van EQuilibrium. Sinds 2015 is het programma zelfstandig en is het lesaanbod verder uitgebreid. “Ons doel is om mensen meer in beweging te brengen, zonder dat het ‘moeten’ wordt”, zegt Kierty. “Onze lessen zijn voor iedereen: kinderen, jongeren, studenten, volwassenen en mensen met fysieke klachten. Bewust maken we de groepen niet te groot: maximaal zo’n zes à zeven personen. Zes keer per week geven we yoga, daarnaast onder meer Tai Chi, zelfverdediging en gevechtstraining. Kom gewoon als je er zin in hebt en probeer uit wat bij je past. Ook als je denkt dat je het niet kunt. Hier vind je allerlei soorten mensen bij elkaar, die allemaal de beste versie van zichzelf maken.”

Tai Chi in Heer

Meer Bewegen Maastricht werkt met een 10-rittenkaart, die je voor alle lessen kunt gebruiken. Van de traditionele Karuna Wu Shu krijgskunst tot mindfulness en van Pencak Silat tot Mensendieckgym. “Met een baan en drie kinderen lukt het me niet altijd om op een vaste dag te sporten”, vertelt Daniëlle. “Dan is zo’n rittenkaart een uitkomst.”

Kijk voor het volledige lesprogramma en meer informatie op meerbewegenmaastricht

Meer over Heer