Ik wil ervoor zorgen dat de bewoners zich hier thuis voelen

Joshua Razzaghmanesch

over de Lenculenhof

Je thuis voelen op je werk. Wie wil dat nou niet? Joshua Razzaghmanesch is helemaal op zijn plek als vrijwilliger bij Zorgcentrum Lenculenhof. “Ik voel me echt op mijn gemak hier en we hebben een heel leuk team vrijwilligers.”

Met zijn 26 jaar is hij de jongste vrijwilliger in de Lenculenhof. “Ik ben nu 5½ jaar vrijwilliger en elke dag is anders. Natuurlijk heb je de vaste activiteiten, maar het contact met de bewoners maakt het zo afwisselend.”

Carnaval

Joshua is bezig met het ophangen van de carnavalsversieringen in de eetzaal. Voorafgaand aan carnaval zijn er geregeld zittingen. Er wordt een prins en/of prinses uitgeroepen en de sleuteloverdracht is live bekeken. “Dat zijn altijd leuke activiteiten en we lachen veel onderling. Tijdens carnaval hebben we elke middag een optreden en op Aswoensdag is hier hiering biete.”

Ingerold

Zo’n ruim acht jaar geleden verhuisde Joshua voor de liefde van Landgraaf naar Bosscherveld in Maastricht. Zijn achtergrond was verkoop en financiële administratie, heel iets anders dan wat hij nu doet. Toen hij zich aanmeldde als vrijwilliger bij de Lenculenhof organiseerde hij de spelletjesavond. Dat werd langzaam steeds meer en nu werkt hij er drie dagen per week als vrijwilliger. “We organiseren van alles. Muziekoptredens, geheugentraining. En ik maak altijd een praatje. Zo leer je iedereen ook echt kennen. En nieuwe bewoners neem ik altijd even mee onder de arm. Dan kunnen ze eens kijken of de activiteit iets voor ze is.”

Thuis voelen

Joshua maakt echt tijd voor de bewoners. “De verpleging doet het hier echt hartstikke goed, maar zij hebben helaas geen tijd om rustig te gaan zitten bij de mensen. Sommigen krijgen ook weinig bezoek en zijn best eenzaam. Dan vind ik het fijn om even met ze te kletsen. En soms zijn dat ook echt diepgaande gesprekken. Ik wil ervoor zorgen dat de bewoners zich hier thuis voelen. Daar doen we het voor!”