Jos Gorren

over onderlinge hulp

Een kleine klus gratis geklaard, maar niet voor niets

Heeft u kleine klussen in huis die zelf niet kunt doen? En wilt u als tegenprestatie anderen helpen door iets te doen waar u goed in bent? Dan bent u bij De Buurtservice aan het juiste adres.

Kleine klusjes

De Buurtservice is nu nog gevestigd aan de Widelanken 160 in een gewoon woonhuis. Werkcoördinator Jos Gorren vertelt: “Dat maakt ons ook heel toegankelijk. De drempel is laag. We helpen alle mensen in de buurt die een hulpvraag hebben. Iedereen uit Malpertuis, Malberg, Caberg en Oud-Caberg kan hier terecht voor kleine klusjes in en om het huis. Voor de geleverde diensten willen wij geen geld. Wel verwachten wij een tegenprestatie. Dat kan van alles zijn, denk aan een keertje koken, boodschappen doen, strijken of iets anders waar je goed in bent. Ons motto is: wij doen iets voor u, u doet iets terug!”

Internationele keukens

Jos wijst naar een raster dat voor het raam hangt. Hierop hangen kaartjes keurig in kolommen gerangschikt. Hij legt uit: “Kijk, dit zijn mensen die door ons of iemand anders uit de buurt zijn geholpen met een klusje. En deze kaartjes zijn van mensen die een klusje hebben. We koppelen hen met elkaar. Zo hebben we een tijdje terug een tuintje opgeknapt voor een Marokkaanse mevrouw. We vroegen wat ze als tegenprestatie wilde doen. Ze vertelde dat ze goed kon koken. Dus zij gaat een keer Marokkaans koken. Zo hebben we al Antilliaanse gerechten gehad, Surinaamse, Italiaanse. Noem maar op, we hebben bijna alles gehad, ook natuurlijk Maastrichts: knien. Iedere woensdag kookt iemand voor enkele oudere buurtgenoten. Maximaal acht mensen kunnen hier dan eten. Voor eenzelfde aantal mensen bezorgen we de maaltijd aan huis.”

De Buurtservice op Malpertuis Foto: Aron Nijs

Gouden handjes

Jos: “Iedereen kan bij ons aankloppen om hulp. Waar je aan kunt denken: de hond uitlaten, boodschappen doen, een kopje koffie drinken. We hebben hier een eigen repairservice: een mannetje met gouden handjes. Die kan kleine huishoudelijkelijke apparaten repareren. Van een boormachine tot een koffiezetapparaat, hij krijgt alles weer aan de praat. Verder is er een computerruimte en naai- en herstelservice. Ook kun je hier een ruimte reserveren om te vergaderen of om even rustig te werken. En je kunt hier gratis een scootmobiel lenen.”

Samenwerking

De Buurtservice is een samenwerkingsverband tussen Sociale Dienst van de gemeente, Trajekt en MTB. Het samenwerkingsverband tussen de partijen werkt goed. Jos: “Alle partners maken 1 persoon vrij om een aantal uren per week mee te werken. De medewerker van Trajekt is de ogen en oren in de wijk. Ze kijkt of er mensen in problemen zijn of hulp kunnen gebruiken. De Sociale Dienst levert mensen die hier vanuit een uitkering aan de slag gaan en zich zo voorbereiden op het echte werk. Zelf stuur ik de medewerkers aan. Als er problemen zijn, dan komen ze naar mij toe. Ik laat hen vooral zo veel mogelijk zelf dingen ontdekken.”

 “Iedereen kan bij ons aankloppen om hulp”

De Buurtservice op Malpertuis Foto: Aron Nijs

Ieder mens kan iets doen

Vaste medewerker Ed Bouvrie: “Ik werk hier vanaf het begin, in 2014. Ik ben er om 07.00 uur en zorg dat alles klaar is voordat de mensen komen. We doen kleine klussen. Een halve dag werk is echt het maximale. Kijk een klein kamertje witten kan, maar niet een heel huis. We willen geen concurrenten zijn voor commerciële bedrijven. Een paar maanden geleden hebben we rolgordijntjes opgehangen bij een mevrouw. Die gaat morgen samen met mijn collega boodschappen doen en hier eten koken. Mensen weten ons steeds beter te vinden. Regelmatig krijgen we ook vragen uit andere buurten van Maastricht, maar daar mogen we niet naar toe gaan. Alleen de postcodes 6217 en 6218. Dat vind ik jammer.”

Groei

Wat begon als ‘proeftuin’ draait nu zo goed dat er gedacht wordt aan uitbreiding. Jos: “De enige bron van inkomsten is wat we van de gemeente krijgen. Daar moeten we het mee doen en dat lukt ook. We zijn gegroeid van 50 klanten in het eerste jaar naar 500 nu. Dus we zitten op de goede weg. We willen nu ook een Buurtservice gaan opzetten in Heer. We zijn op zoek naar een woonhuis of pand dat we tegen een laag tarief kunnen huren. Dat zou van een woningstichting kunnen zijn, maar ook een particulier die De Buurtservice wil ondersteunen. Servatius heeft ons deze ruimte beschikbaar gesteld tegen een gereduceerd tarief. In ruil daarvoor onderhouden we het groen hier rondom het pand. We zorgen dat het er netjes uitziet.”

Let op: Rond 1 april 2017 verhuist De Buurtservice naar Widelanken 12.