Jos en Claire

over langer thuis in Heer

De pilot langer Thuis in Maastricht is in Heer gestart

Een onderdeel van dit project is gericht op kleine en grotere woningaanpassingen om langer thuis te kunnen wonen. Ook Jos en Claire hebben hun woning aangepast zodat zij er nog lang met plezier kunnen blijven wonen.  De mobiliteit van Claire zou door haar ziekte de komende jaren sterk achteruit gaan. De twee hebben de woning toen aangepast: “we zijn er bij de verbouwing vanuit gegaan dat Claire straks niks meer kan”. Op dit moment kan ze met de rolstoel overal in het huis komen en wonen ze samen prettig in hun woning in Heer.

De verbouwing

Het echtpaar heeft grote en kleine aanpassingen in hun woning gedaan. Zij hebben een stuk aangebouwd om een slaapkamer beneden te creëren en in iedere ruimte kleine aanpassingen gedaan. Voor de aanbouw hebben ze drie offertes opgevraagd en de goedkoopste uitgekozen. De totale verbouwing heeft 4 maanden geduurd. Jos is erg blij met de verbouwing en raden het toekomstbestendig maken van je woning iedereen aan. Claire voegt daar nog aan toe “ook voor Jos en de kinderen is deze woning gemakkelijk en veilig”.


“Als je toch gaat verbouwen, kun je ook alvast nadenken over aanpassingen voor de toekomst”.

Financiering

De woning is aangepast uit noodzaak en omdat de verbouwing destijds nog gesubsidieerd werd door het rijk en de gemeente. Het eerste gesprek met een medewerker van de gemeente was niet prettig; ze stelde botte en te directe vragen. Het zou hebben geholpen als ze had uitgelegd waarom ze deze vragen stelde. “Maar toen gesprek eenmaal tot stand was gekomen is de samenwerking gaan lopen” vertelt Jos. Zo heeft de gemeente een aantal lampen opgehangen in de doorgang van de straat naar het huis voor de veiligheid. Vraagt u zich af hoe u grote aanpassingen in uw woning kunt financieren? Op dit moment ondersteunt de Provincie Limburg bij financiering met de stimuleringslening Duurzaam Thuis. Meer informatie staat op https://www.limburg.nl/duurzaamthuis

Kleinere aanpassingen

Hoewel je het in het huis van Claire en Jos niet gelijk merkt, zijn er ook overal kleine en goedkopere aanpassingen gedaan. Alle drempels zijn verlaagd en alle lichtschakelaar en stopcontacten zitten op een hoogte die vanuit een rolstoel bereikbaar is. In de woonkamer en op de slaapkamer hangt een monitor die gekoppeld is aan een voordeurcamera. Daarmee kunnen ze zien wie er aan de voordeur staat. Alle deuren zijn schuifdeuren of zijn op afstand te bedienen. Dit soort deuren zijn gemakkelijk te openen vanuit een rolstoel. De kranen in het huis zijn thermostaatkranen, wat ervoor zorgt dat ze zich niet kunnen verbranden. En in de keuken heeft de kraan een uitschuifbare slang, waardoor de kraan vanuit een rolstoel goed gebruikt kan worden. Claire en Jos koken op inductie voor de veiligheid  Speciaal aan hun inductieplaat is dat deze aansluit op het blad van het aanrecht, zodat een pan daarop geschoven kan worden. “In de toekomst willen we zichtbare tape op de tafelrand plakken. Onze tafel heeft namelijk dezelfde kleur als de vloer, waardoor wij ons daaraan kunnen stoten als we niet goed meer kunnen zien. De tape zorgt voor contrast waardoor de tafel weer zichtbaar wordt”.

Tips:

Jos heeft nog een aantal tips voor mensen die ook hun woning voor de toekomst geschikt willen maken: “Het is heel belangrijk bij een grotere verbouwing een ergotherapeut in te schakelen. Dit hoeft ook bijna niks te kosten, want een ergotherapeut zit voor een aantal uur in de basisverzekering. Daarnaast is het goed om bij een grote verbouwing een architect mee te laten kijken voor de lichtinval. Goed licht in de woning helpt mensen die slechter zien.”“Als we de woning niet hadden verbouwd en een van ons had iets gekregen dan was het te laat. Het is belangrijk om op tijd te beginnen met aanpassingen in je woning voor de toekomst. Daar moet je nu al over nadenken” zegt Jos.  Ook geeft hij aan dat het slim is om “als je toch gaat verbouwen, alvast na te denken over aanpassingen voor de toekomst”.

Wilt u ook uw woning aanpassing?

De gemeente Maastricht werkt samen met speciaal opgeleide wooncoaches die gratis uw woning kunnen testen. Ze kunnen u tips ook geven voor kleine en grote aanpassingen van uw woning, zodat u er ook later kunt blijven wonen. Deze wooncoaches zijn opgeleid door Lang zult u wonen en kunnen worden ingeschakeld door deze aan te vragen via langerthuisinmaastricht@maastricht.nl . Op de website www.langzultuwonen.nl vindt u praktische tips over woningaanpassing.