We ontlenen onze identiteit aan onze omgeving

Joop van Sintfiet

over zijn buurt Borgharen

Echt Harens

“De familie Van Sintfiet is een echte ‘Harense’ familie, zoals ze dat hier zeggen. Ik ben de achtste generatie in Borgharen”, zegt Joop van Sintfiet.

“Ik had een fijne jeugd in dit dorp. We speelden de hele dag buiten en gingen van boerderij naar boerderij. Ik herinner me het zwemmen in de Maas en het schaatsen op de vijver van Kasteel Borgharen. Na mijn studie in Tilburg kwam ik terug naar Maastricht en ontmoette ik een meisje uit Amby. We trouwden en kregen twee zoons. Ik overtuigde haar om in Borgharen te gaan wonen. Ze vond het vreselijk ver, maar zag ook dat het een mooie omgeving was om kinderen te laten opgroeien.

Ik heb als docent Economie gewerkt. Drie jaar geleden ging ik met pensioen. Nu leid ik een druk vrijwilligersbestaan. Ik wil iets teruggeven aan het dorp dat mij zoveel gegeven heeft. Ik ben voorzitter van de Buurtraad en heb 2,5 jaar geleden de Dorpstuin opgezet. Niet dat ik nou zo van tuinieren houd. Het gaat me erom dat mensen een plek hebben om elkaar te treffen. En het werkt.

Borgharen, Joop van Sint Fiet.

“Ik wil iets teruggeven aan het dorp dat mij zoveel gegeven heeft”

Ik voel me nooit alleen
Het voelt fantastisch om iets te kunnen bijdragen aan de kwaliteit van leven van mensen. We ontlenen onze identiteit aan onze omgeving. Het is wie we zijn. Je thuis voelen heeft alles te maken met mensen. Hoewel ik alleen woon, voel ik me nooit alleen. Borgharen is geen wijk, geen buurt, maar een dorp. Je ervaart hier nog dat echte gemeenschapsgevoel. Mensen zorgen voor elkaar. Dat heeft natuurlijk ook te maken met onze hoogwater-historie: hoe hoger de Maas, hoe solidairder de mensen.”

meer over Borgharen