In de boekjes staan ook leuke weetjes

John Storms

over de scootmobielroutes in Maastricht

Op de scootmobiel langs de Schotse hooglanders

Fietsroutes, wandelroutes, shoproutes, culinaire, monumentale en culturele routes: Maastricht heeft ze allemaal. 21 september wordt dat lijstje uitgebreid met scootmobielroutes: prachtige rijroutes door Maastricht en omgeving die uitermate geschikt zijn voor mensen met een elektrische rolstoel of scootmobiel. Bedenker en initiatiefnemer John Storms vertelt trots over zijn idee, de praktische uitvoering, de routes en de officiële presentatie van de routes op 21 september.

Door zijn ziekte, Parkinson, is John voor verplaatsing afhankelijk van een scootmobiel. Regelmatig trekt hij er mee op uit. Want als rasechte Maastrichtenaar kent John Maastricht en zijn wegennet door en door. Die kennis deelt hij ook in een column in het blad Inzicht van Stichting Samen Onbeperkt (SSO). Ergens gaandeweg het schrijven en de feedback op zijn stukjes ontstond het idee om routes in kaart te brengen voor mensen met een scootmobiel en elektrische rolstoel.

Op pad

Dat idee legde hij voor aan Jos Vandewall, secretaris van SSO. Jos had daar wel oren naar. “Mijn vrouw is net zoals John afhankelijk van een elektrische rolstoel. En wij gaan er graag op uit. Maar praktisch gezien betekent dat nogal wat: want is het pad niet te steil? Of te onverhard? Zijn er horecagelegenheden onderweg die geschikt zijn voor rolstoelgebruikers? En hoeveel kilometer is zo’n route nu zodat je onderweg niet stil komt te staan. Een accu gaat maar beperkt mee.”

Over Schotse hooglanders

Al die dingen heeft John meegenomen in zijn routes. “Ik heb precies beschreven hoeveel kilometer het is van plek a naar b. En de routes zijn zo opgesteld dat je met een volle accu de route kunt doen en ook weer kunt thuiskomen.” En er is meer. In de boekjes worden niet alleen routes beschreven, er staan ook allerlei wetenswaardigheden in. John: “Bijvoorbeeld bij de route door Borgharen vertel ik over het hoogwater van vroeger. En over de Schotse hooglanders die je er tegenkomt.”

 

Een goed team

Samen met Janna, een stagiaire ergotherapie, ging John vorig jaar op pad. Om er zeker van te zijn dat wat hij had bedacht, ook wel echt kon. “Janna keek dan of de wegen die ik had uitgekozen niet gevaarlijk waren: konden mensen omkiepen? En was het te doen? We waren een goed team. En onderweg maakte ze prachtige foto’s. Die staan ook in de boekjes”, vertelt John enthousiast. “Ja, Janna heeft geweten dat we hier in Zuid-Limburg heuveltjes hebben”, lacht Jos. “Ze komt zelf uit Midden-Limburg en vergezelde John op de fiets. Vaak was John eerder boven dan Janna.”

De rijdende wethouder

De teksten voor de routeboekjes heeft John zelf geschreven. Een paar weken geleden kreeg hij de eerste exemplaren van Jos. Ja, dat deed hem wat. “Ik werd er emotioneel van. Wat zijn ze mooi geworden, was mijn eerste reactie.” Beide heren kijken dan ook enorm uit naar de officiële presentatie van de routes op 21 september om 14 uur in het Kunstkwartier. Jos: “Wethouder Gerats opent officieel een van de routes op een scootmobiel. En we presenteren de boekjes aan het grote publiek. Eind deze week staan ze ook op onze website en op die van de gemeente.”

Ontspanning en vermaak

Maar daarmee houdt het verhaal niet op. Plannen genoeg. Jos: “John is op dit moment al bezig met 5 nieuwe routes. Het is ons doel om ervoor te zorgen dat mensen met een elektrische rolstoel of scootmobiel gemakkelijker gebruik kunnen maken van het wegennet. Niet alleen functioneel, maar ook voor ontspanning en vermaak. En we willen nog veel meer. Zoals de NS en de VVV betrekken. Maar daarover 21 september meer. We gaan nog niet alles verklappen.”

Meer informatie

Meer weten over de scootmobielroutes? Of heb je aanvullingen of tips? Neem contact op met SSO via samenonbeperkt@gmail.com.