Maak vooral iets gezelligs van de momenten dat je bij elkaar komt.

John Steijns

over het klimaatstraatfeest

Schrijf je in voor het klimaatstraatfeest

10 oktober is de Dag van de Duurzaamheid. De perfecte dag om te starten met de nieuwe inschrijvingen voor het HIER Klimaatstraatfeest. Vorig jaar deed Maastricht het goed, met een zevende plek voor de Gebroeders Hermansstraat in de burencompetitie en een derde plek voor de Brandweer bij de groepencompetitie.

Door Lieke Rijkx

Deelnemers verdienen klimaatpunten door energie te besparen en hun omgeving te vergroenen. De straat die aan het einde van de competitie de meeste punten heeft, wint een geldbedrag om een straatfeest mee te organiseren.

John Steijns (CNME) was tijdens de vorige wedstrijd één van de deelnemers namens de Brandweer. Hij heeft goede tips voor de nieuwe energiebespaarders. De belangrijkste: “Meedoen aan de Klimaatstraatfeestwedstrijd is leuk. Maak vooral iets gezelligs van de momenten dat je bij elkaar komt!

  • Zet aan het begin van de actie een aantal data vast waarin je bij elkaar komt en de stand van zaken met elkaar doorneemt. Je kunt dan ook afspraken maken over wat er nog gedaan moet worden.
  • Zorg dat je straat of groep een goede, enthousiaste kartrekker heeft die de deelnemers regelmatig benadert met tips en ze aanmoedigt om hun acties te melden via de website van het Klimaatstraatfeest.
  • Gebruik elkaars netwerk goed; het zal je verbazen hoeveel mogelijkheden er binnen je buurt of groep voorhanden zijn om punten te scoren.
  • Bij de groepencompetitie kun je per deelnemer punten verdienen. Dat kan dus aardig oplopen als iedereen in de groep een aantal activiteiten voor zijn rekening neemt.
  • Maak van alles wat je doet foto’s, bewaar eventuele nota’s en offertes goed en stuur die op als bewijs dat je een bepaalde activiteit hebt uitgevoerd.
  • Voor advies over duurzaamheid, energiebesparing en vergroening kun je terecht bij de gemeente en bij instanties zoals CNME Maastricht en de Natuur en Milieufederatie Limburg.
  • Het gaat er niet om hoeveel mensen er meedoen uit een straat of een groep; het gaat er vooral om dat alle groepsleden actief deelnemen. Dat werkt heel stimulerend.

Inschrijven kan nog tot 7 maart 2017, maar hoe eerder je inschrijft, hoe meer tijd je hebt om punten te verzamelen.

Meer info en aanmelden

Wil je meer info of je aanmelden? Bezoek dan de website van het Klimaatstraatfeest op www.klimaatstraatfeest.nl. Meer info over de Dag van de Duurzaamheid vind je op www.dagvandeduurzaamheid.nl.

meer over Duurzaam