We hoeven veel minder te investeren dan we hadden voorzien.

John Schrijnemaekers en Ton Crijnen

over Cheappower4U

Voordeel voor bewoners en milieu met warmtekrachtkoppelingen

De Vereniging van Eigenaren (VvE) Stella Regia in de Via Regia moest op zoek naar een opvolger voor de verwarmingsketel. Het huurcontract voor de installatie liep na 20 jaar af. De stookruimte werd afgekeurd en om alles in orde te maken moest flink geïnvesteerd worden. “We willen sowieso aan het milieu denken”, vertelt VvE voorzitter John Schrijnemaekers. “Ik heb samen met bestuurslid Ton Crijnen verschillende opties bekeken. Zonnepanelen zijn niet geschikt, omdat het dakoppervlak in verhouding tot het aantal huishoudens te klein is. Toen hebben we nog even getwijfeld over een palletkachel.”

Adviesbureau Vertommen, met name Marc Sullot, bracht John en Ton in contact met Sander Jansen van Cheappower4U. Er was meteen een klik en de VvE huurt nu warmtekrachtkoppelingen (WKK’s) van het jonge bedrijf. De WKK is het kleine broertje van een elektriciteitscentrale. Maar waar bij zo’n centrale veel warmte verloren gaat, wordt de vrijgekomen warmte hier meteen gebruikt. De installatie draait op automotoren en zorgt ervoor dat bewoners hun eigen stroom kunnen opwekken zonder afhankelijk te zijn van de weersomstandigheden.

Minder kosten en minder CO2
John: “We hoeven veel minder te investeren dan we hadden voorzien. Dat komt goed uit, want nu hebben we geld over om andere zaken in de flat op te knappen en om nog meer in milieuvriendelijke maatregelen te investeren. We willen graag een milieulabel.” VvE Stella Regia is Sander’s eerste klant. In april is alles geïnstalleerd en tot nu toe loopt alles naar wens. Blijft dat zo dan wordt in een jaar tijd 30,3 % CO2 minder uitgestoten. De energierekeningen van de bewoners vallen ongeveer 8 % lager uit. John: “De installatie moet een jaar draaien voor we een definitieve conclusie kunnen trekken, maar tot nu toe zijn we heel tevreden.”

Iedereen akkoord
“Zelf was ik in het begin een beetje sceptisch”, vertelt Ton. “Ik vond de verhalen van Cheappower4U te mooi om waar te zijn. Maar inmiddels ben ik om. John en ik zijn bij alle bewoners langs gegaan en iedereen heeft voor akkoord getekend. Alle bewoners gingen ervan uit dat we het goed met ze voorhadden. Sander gaf ons ook advies over onze gasmeter. Die blijkt veel te groot qua capaciteit, wat betekent dat we te veel betalen, dus die gaan we ook vervangen. Veel van dit soort gebouwen hebben waarschijnlijk een te grote meter.”

Ruim twee kilometer kabel
In totaal trok Cheappower4U 2,1 kilometer kabel door het flatgebouw om in elk appartement achter de meter uit te komen. “Iedere bewoner heeft nu zijn eigen stukje elektriciteitscentrale in de kelder. Voor de aansluiting zaten de bewoners slechts een half uur zonder stroom. De meeste mensen hebben niets gemerkt van de omschakeling. Voor complexen die uit minimaal 25 huishoudens bestaan en die een ruimte hebben om de WKK’s te plaatsen, kan het interessant zijn om de traditionele verwarmingsketel te vervangen door de installatie van Cheappower4U.”

Tekst: stadsreporter Lieke Rijkx