“Hier ga je buiten zitten, je pakt een pilsje of een kop thee en praat elkaar bij”

Jean Bollen

over zijn Wittevrouwenveld

Curiosa in Wittevrouwenveld

Vlakbij de A2 in Wittevrouwenveld ligt Utopia, een winkeltje vol curiosa en tweedehands spulletjes. Eigenaar Jean Bollen (64) verzamelt en verkoopt alles waar vraag naar is, zoals boeken, cd’s, medailles, pannen, serviezen, schilderijen en zelfs oude kerstballen. Het winkeltje bestaat inmiddels meer dan 25 jaar. Jean denkt er nog niet aan om te stoppen, maar wil in de nabije toekomst wel meer tijd vrijmaken voor zijn kleinkinderen.

Over ‘het Wittevrouwenveld’ is hij vol lof. “Maastrichtenaren praten wel eens negatief over de buurt, maar als je de mensen kent is dat toch anders. Hier ga je buiten zitten, je pakt een pilsje of een kop thee en praat elkaar bij.” Ook de pastoor passeert de revue in Jean’s verhaal. “Onze pastoor is enorm betrokken. Die gaat graag naar de kaartclub hier en laat zich ook regelmatig zien bij de fanfare.”

Wittevrouwenveld, Maastricht 2015

Afgelopen jaren zijn er meer mensen met verschillende nationaliteiten komen wonen. Volgens Jean blijven ze wat meer op zichzelf, “maar tijdens het jaarlijkse Manus Van Alles-Festival leer je elkaar beter kennen. Er zijn dan diverse activiteiten, zoals dans en muziek, er is een braderie en er worden internationale gerechten bereid. Je ziet dan zoveel leuke dingen!”

Enig minpunt vindt hij het zwerfafval. De gemeente zet volgens hem te weinig personeel in om straatafval op te ruimen. “Steeds meer voorbijgangers die in de supermarkt zijn geweest, gooien hun rotzooi gewoon op straat. Dat moet aangepakt worden.”

Tekst: Hanny Sleeuwenhoek

meer over Wittevrouwenveld