Ik wil dat kinderen zich ook thuis voelen in Mariaberg

Jack Laenen

over zijn buurt Mariaberg

Samen maken we het verschil

Jack Laenen (47) is wijkgebonden medewerker van Mariaberg. Als onderdeel van Team Handhaven haalt hij er dagelijks plezier uit om zo veel mogelijk mensen te bekeuren. Toch?

Jack grinnikt als hij dat hoort. “Dat doen we bijna nooit. Als je direct begint met het uitschrijven van bonnen breng je je geloofwaardigheid behoorlijk in het geding. Het gesprek aangaan, dat is het eerste wat je doet.”

Hij groeide op in het Wittevrouwenveld maar voelt zich inmiddels ook in Mariaberg helemaal thuis. “De mensen die hier wonen zijn open en eerlijk. Mensen staan voor elkaar klaar”, vertelt Jack al wandelend door de buurt. “Het afgelopen jaar is Mariaberg een stuk veiliger en schoner geworden. Daar ben ik best trots op, maar het kan altijd beter.” Als wijkgebonden medewerker heeft Jack daar directe invloed op. “Ik fungeer als bemiddelaar tussen mensen in de buurt. Maar ik hou me ook bezig met loslopende honden, het parkeerbeleid en overlast van jongeren. Daarnaast speelt milieuoverlast een belangrijke rol in de buurt en dus ook in mijn werk.”

jack-laenen-3

Naast de verkeerde aanbieding van huisvuil, kampt Mariaberg met veel zwerfafval. Hoewel de milieuperrons er speciaal voor zijn gemaakt, blijkt het voor sommige mensen een stap te veel om het afval daadwerkelijk ín de daarvoor bestemde bakken te doen. “De gemeente doet er alles aan om de milieuperrons netjes en toegankelijk te houden. Vier keer per dag worden ze schoongemaakt. Iedere dag worden ze geleegd en toch zetten mensen het afval er gewoon naast. Zonde. Heel erg jammer”, zegt Jack. Hij vindt het onbegrijpelijk dat mensen niet inzien dat ze zo, ook hun eigen leefbaarheid verslechteren. “Het ziet er toch niet uit als die rotzooi overal staat.”

Afval weggooien is meer dan alleen je vuilniszak buiten zetten
Op een straathoek staan een aantal zakken die er niet horen. Jack opent zijn busje en haalt er handschoenen en speciale, groene vuilniszakken uit. “Helaas is het een veel voorkomend probleem dat bewoners de rood-witte zakken te vroeg buiten zetten. Of erger nog: gewone zwarte zakken buiten zetten. Die worden niet opgehaald. Ja, achteraf door mij.” Hij trekt zijn handschoentjes aan en opent de vuilniszak. Er komt een gigantische stank uit de zak. “Ik moet tussen de bedorven etensresten en ander afval zoeken naar adresgegevens”, vertelt Jack en zodra hij een medicijndoosje gevonden heeft, zet hij zijn leesbril op. “Zo kun je er tenminste ook direct iets aan doen of het in ieder geval een volgende keer voorkomen.”

 

“De gemeente doet er alles aan om de milieuperrons netjes en toegankelijk te houden. Vier keer per dag worden ze schoongemaakt. Iedere dag worden ze geleegd en toch zetten mensen het afval er gewoon naast. Zonde. Heel erg jammer”

Mariaberg doet het samen
In vergelijking met andere buurten, ‘slaapt’ Mariaberg overdag niet. Er zijn veel bewoners op straat te zien. Dat draagt bij aan het geborgen gevoel. Jack weet dat het in andere wijken vaak anders is. “Tegenwoordig zitten mensen vaak alleen maar binnen. Ze komen alleen nog op straat om boodschappen te doen en als ze naar hun werk gaan of weer thuiskomen. Het contact in de buurt is weg terwijl het juist van groot belang is dat ze niet alleen mij, maar vooral ook elkaar leren kennen.”

Er zijn al veel bindende activiteiten in Mariaberg, zoals de verschillende braderieën in de buurt die door de hele omgeving goed bezocht worden. “Dat zijn gezellige en leuke dagen”, vertelt Jack. “Pasgeleden hebben we ook de feestelijke opening gehad van het Mariabankje op het Begoniaplein. Een van bewoners had het idee om bij het bankje een Mariabeeld te plaatsen. Dat is toch fantastisch!”

Niet alleen volwassenen worden betrokken in de buurt. Voor de nieuwe speeltuin mochten de kinderen zelf tekenen hoe het eruit zou komen te zien. “Die weten zelf het beste wat ze willen”, lacht Jack. “Ik wil dat kinderen zich ook thuis voelen in Mariaberg.”

Meer over Mariaberg