Mariel Carré

over het Hof van Assisi

“Er is zo veel behoefte aan een plek waar mensen even op adem kunnen komen”

‘Een kleine vrouw met grote idealen’. Maar die het daarbij niet laat. Mariel Carré ‘verzet bergen’. De tijdens het gesprek met deze op het eerste gezicht ‘o zo schattige dame op leeftijd’ wordt al heel snel duidelijk dat hier iemand met pit, zakelijk inzicht en een enorme intelligentie spreekt. Iemand die enorm breed geschoold is en iemand die doorzet. En vooral iemand met het hart op de juiste plek. Met 1 doel voor ogen: “een warmer klimaat scheppen in de zorg.” Aan het woord is Mariël over ‘haar’ thuiszorgorganisatie Pallium Portam en het nog te bouwen zorgpension ’t Hof van Assisi.  Waar een ‘kleine’ vrouw groot in kan zijn…

Tot haar 30e werkte Mariel Carré als bibliothecaris. Daarna begon ze aan een studie Engels. Jeugdboeken vertalen was daarna jarenlang haar werk. En het bemannen van een kleine bibliotheek in de vrije school. Tussen de bedrijven door las ze af en toe een slechtziende mevrouw voor. Tijdens zo’n voorleesuurtje viel haar iets op. Iets waardoor ze besloot een andere weg in te slaan. Die van de zorg. “Ik zag hoe mevrouw op het toilet werd geholpen. En hoe ze 2 minuten later weer op haar stoel zat. Vreselijk vond ik dat. Voor die verpleegster was het een taak. Werk. Iets wat snel afgehandeld moest worden zodat ze weer verder kon. Dat raakte me. De menselijkheid was ver zoek”

Zorg voor je naasten
Ze meldde zich als vrijwilliger bij Licht en Liefde , een zorginstelling volledig gespecialiseerd in het omgaan met mensen met een visuele beperking. Daar begon op haar 40e haar zorgcarrière. Een vacature bij Stichting Gezinshulp, nu Envida, kruiste even daarna haar pad. En ze werd aangenomen. “Heerlijk vond ik dat. Live in contact met mensen. Ze zijn zo blij met je.” Die baan combineerde ze met een studie theologie. Een ietwat vreemde combinatie? “Toch niet, ik bestudeerde vooral de joodse geschiedenis. En prachtig hoe een van de belangrijkste waarden in het jodendom is ‘zorg voor je naasten’. Ik werkte als weekend- en avondhulp en overdag kon ik studeren. Ik heb er bijna 7 jaar over gedaan, maar ik heb de studie afgerond.”

Mariel Carre

Warme zorg
22 jaar lang werkte ze voor de thuiszorgorganisatie. “En toen was ik er klaar mee. De zorg bij reguliere zorginstellingen is taakgericht. Daar had ik moeite mee. Zo is ook het idee ontstaan van Pallium Portam, een zorgorganisatie voor warme zorg. Dingen moesten en kunnen gewoon anders. Ik wilde zorg die afgestemd is op het leefpatroon van iemand die de zorg krijgt. Niet zorg die bepaald wordt door rijroutes of taakstellingen. Wij hebben geen routes. Iedereen bij ons wordt omringd met een zorgkring van minimaal 4 mensen. Zij organiseren zelf de zorg rondom deze meneer of mevrouw in overleg met hem of haar.”

Gist in zorgbrood
En de toegevoegde waarde zit in…? “Mensen krijgen een zorgindicatie. Die zorg krijgen ze. En meer. Stel dat iemand graag af en toe zwemt in warm water. Dan zorgen wij ervoor dat er iemand in zijn zorgkring zit die dat regelt. Plus je hebt vaste mensen om je heen. Zo kun je ook een band opbouwen. Wat wij als Pallium nastreven, is een warmer klimaat in de zorg. Wij willen het gist in de zorg zijn; als je zorg ziet als brood, dan willen wij, als gist in het brood, de zorg naar een hoger niveau tillen. Zodat het uiteindelijk weer normaal is om tijd en aandacht aan mensen te geven. Op eerdere werkplekken hoorde ik vaak collega’s zeggen: ik moet nog 3 algemene dagelijkse levensverrichtingen of adl’s, zoals we dat in vakjargon zeggen, doen en 1 steunkous. Bij ons hoor ik dat nooit. Mensen hebben namen. Ze zijn geen taken die afgehandeld moeten worden.”

 “Als alles goed gaat, gaat in het najaar van 2017 de eerste schop de grond in”

Mariel Carre

Meer informatie
Meer weten over Pallium of het Hof van Assisi? Kijk op www.palliumportam.nl of op de Facebookpagina van Buurtplatform Wolder.

Groot in kleinschaligheid
Klinkt verschrikkelijk mooi, maar kost dat niet veel meer geld? “Onze zorg is een derde goedkoper dan de reguliere zorg. We werken met zzp’ers en hebben niet de overhead-kosten zoals reguliere instellingen die wel hebben. Plus we zijn niet groot. Nou ja, we zijn groot in kleinschaligheid. Dat is onze kracht.”

Op adem komen
Tijdens haar werk stuitte Mariel vaker op de behoefte aan een plek waar mensen kunnen herstellen na bijvoorbeeld een heupoperatie. “Of waar een chronisch zieke partner een poosje kan logeren, zodat de mantelzorgers eens even op adem kunnen komen, omdat de zorg voor bijvoorbeeld een dementerende partner heel zwaar is. Zo zijn de plannen ontstaan voor het Hof van Assisi.”

Gezond leven voorop
Het Hof van Assisi wordt een zorgpension met een klein therapeuticum in een woon-werkgemeenschap in Wolder, in de voormalige hoeve Castermans. “Op de begane grond komt een plek waar mensen tijdelijk kunnen verblijven wanneer daar behoefte aan is. Dat verzorgt Pallium. Daarnaast komt Seyscentra, een centrum voor kinderen met eet- en slikproblemen. Daarboven komen 25 appartementen. Jong en oud zijn welkom. Tegenover het zorgcentrum komt in een andere hoeve de Cour van Wolder. Daarin worden verschillende voorzieningen gecombineerd: horeca, lodges om te overnachten, een dorpsmuseum en sportfaciliteiten. Het eten dat geserveerd wordt in de Cour van Wolder en in het zorgpension komt allemaal uit de gemeenschappelijke biologische tuin. Gezond leven staat voorop.”

Bloei als loon
“Als alles goed gaat, gaat in het najaar van 2017 de eerste schop de grond in”, aldus Mariel. En dan rest nog de vraag: wat motiveert Mariel? Wat haalt zij eruit? “Getuigen zijn van iemand die opbloeit door de warmte waarmee hij of zij omringd wordt. Dan pas ben je echt zorgzaam. En dat is mijn loon”, luidt het stellige antwoord.