Ik wandel of fiets hier binnen 20 minuten overal naartoe.

Ilaria Rosetti

Over haar Wittevrouwenveld

“Verdiep je in de stad en haar geschiedenis!”

Met succes rondde ze haar masteropleiding Kunst, Cultuur en Erfgoed bij de Universiteit Maastricht af. Ze besloot in deze stad te blijven en woont er nu twee jaar. Ze vertelt over het aantrekkelijke van Maastricht, de diversiteit in haar buurt, maar ook wat beter zou kunnen in deze stad.

Ilaria Rosetti (25), Italiaanse van afkomst, is vol lof over Maastricht. “Het is een mooie stad met een rijke geschiedenis en veel erfgoed. Je kunt zeggen dat de stad als het ware op maat is gemaakt. Ze is groot genoeg om aan de behoeften van mensen te voldoen, maar ook klein met een aangenaam levenstempo. Ik wandel of fiets hier binnen 20 minuten overal naartoe.”

Ilaria woont in Wittevrouwenveld, een buurt met een grote diversiteit aan inwoners. “Het lijkt hier een beetje op Italië. Als het zonnig is, zie ik studenten in de raamkozijnen zitten, Turken die buiten bij de bakker een praatje houden. En allerlei nationaliteiten bij de groente- en fruitwinkel, en de jongens van de fietswerkplaats die tijdens de pauze een sigaretje buiten roken. Verschillende culturen smelten hier samen tot een harmonieus geheel. Ik ben dol op deze buurt!”

Over Maastricht als grensstad, is ze van mening dat de stad meer open zou moeten staan voor expats. “Er wordt veel gedaan om internationale studenten aan te trekken, maar de toename van het aantal expats lijkt aan de stad voorbij te gaan.” Als voorbeeld noemt ze de dure lessen Nederlands, het vinden van een stageplek en een gepaste baan na de afgeronde studie.

Of ze een tip heeft voor nieuwe expats? “Verdiep je meteen in de stad en haar geschiedenis en je leert ook de inwoners beter begrijpen.”

Tekst: Hanny Sleeuwenhoek

meer over Wittevrouwenveld