Dit is de enige plek waar ik al mijn vragen kan stellen

Solange, Erica en Hoseb

over Humanitas en Nederlands leren

Humanitas is er voor mensen die iets willen veranderen aan hun leefsituatie, met hulp van een vrijwilliger. Die vrijwilligers zetten zich in voor zes verschillende problemen/projecten: Begeleide Omgangsregeling (BOR), Dak- en Thuislozen, Thuisadministratie, Verlies en Rouw, Ex-gedetineerden en Taalmaatjes (Nederlandse taal en cultuur voor inburgeraars). De meeste activiteiten vinden plaats in de ruime kelder van de oude stoffenwinkel in de Baron van Hövellstraat.

Door Lieke Rijkx

Eind vorig jaar startte Humanitas met het Taalcafé, open voor alle mensen die moeite hebben met de Nederlandse taal, om de donderdag van 15.00 tot 17.00 uur. “Het idee om een Taalcafé te beginnen, was er al langer”, vertelt stagiaire Communicatie en PR en vrijwilliger Solange Coenegracht. “Tot nu toe had niemand tijd.” Solange haalde vorig jaar haar bachelor communicatie- en informatiewetenschappen in Utrecht en nam daarna een ‘tussenjaar’ voor ze aan haar master gaat beginnen. “Ik was Taalmaatje en vond dat erg leuk. Nu kan ik die ervaring combineren met wat ik tijdens mijn studie heb geleerd over public relations.”

Nederlands leren in het Taalcafé

“In het Taalcafé brengen we op een ontspannen, informele manier deelnemers en vrijwilligers bij elkaar om de Nederlandse taal te oefenen. De bezoekers leren ook meer over de Nederlandse cultuur en over de cultuur van de andere deelnemers. Ik vind het leuk om de bijeenkomsten op te hangen aan een thema, zoals het spelen van spellen. Laatst hadden we een sjoelbak uitgehaald, Mens-erger-je-niet en een zelfgemaakt Memory. Het allerbeste spel om de taal te leren hadden we ook: Wie is het?”

Foto’s: Aron Nijs

Er zit geen verplichting aan het Taalcafé. Geen aanmelding vooraf, geen noodzaak om de volle twee uur te blijven. “Maar de drempel om naar het Taalcafé te komen blijft helaas hoog”, vertelt office manager Erica Sieders. “Een ruimte binnenstappen waar mensen zitten die je niet kent en waarmee je een taal moet spreken die je niet goed beheerst, is natuurlijk niet gemakkelijk. Vooral vrouwen vinden dat eng, is onze ervaring. Zij leven vaak een beetje in een isolement, gaan enkel om met mensen die hun eigen taal spreken.”

Hoseb Assadour kwam 20 maanden geleden voor het eerst bij Humanitas. Hij vluchtte uit Syrië en werd ondergebracht in het AZC in Maastricht. “Ik ben heel gelukkig met de hulp van Humanitas. Dit is de enige plek waar ik al mijn vragen kan stellen. Ik kwam elke maandagavond met een lijst woorden die ik niet precies begreep. Ik had ze dan al opgezocht in een Nederlands-Arabisch woordenboek, maar dat was voor mij niet genoeg. Ik wilde de uitleg in het Nederlands horen. In het Talencentrum waar ik les kreeg, was daar geen tijd voor.” Hoseb komt inmiddels elke maandagmiddag naar de groepsles voor hoger opgeleiden, hij woont op kamers en hij gaat in september naar de Hogeschool in Nijmegen. Hij en zijn Taalmaatje Timo van Oorschot zijn inmiddels goede vrienden.

Op 11 maart doet Humanitas mee aan NL Doet om de kelder waar alle activiteiten plaatsvinden van een nieuwe laag verf en een gezellige aankleding te voorzien. Voor deze klus hebben zich al genoeg vrijwilligers gemeld. Kijk hier voor andere klussen in Maastricht.