Haroon Rezaie

Over Limmel

Thuis in een gevangenis

Haroon Rezaie (17 jaar en 10 maanden, “zeg maar 18”) uit Afghanistan is amper 13 maanden in Nederland en zijn Nederlands is ‘wauw’. Het hele interview beantwoordt hij keurig netjes alle vragen die hij krijgt voorgeschoteld in duidelijk Nederlands. Zijn enthousiasme en de wil om dingen voor elkaar te krijgen zijn enorm groot. Bewonderenswaardig.

Samen met zijn 2 broertjes, ouders en oma vluchtte Haroon uit Afghanistan naar Nederland. Het merendeel van zijn tijd brengt hij al studerend door. “Ik ga iedere dag naar het Sint Maartenscollege, naar de ISK (Internationale SchakelKlas, redactie)”, vertelt Haroon.

Goed of fout?

Daarnaast besteedt hij de nodige tijd aan zijn vrienden: in het asielzoekerscentrum (azc) in Limmel waar hij woont, maar ook daarbuiten. “Ik ben lid van het Refugee Project Maastricht (RPM) van de Universiteit Maastricht. En ik ben een van de mede-organisatoren van de Connect Community (onderdeel van het RPM). Samen met studenten van de university organiseren we evenementen en activiteiten om mensen van het azc in contact te brengen met mensen buiten het azc. 19 november organiseren we bijvoorbeeld weer een event. Tijdens zo’n middag brengen we mensen in contact met elkaar. Hoe? Door spellen te spelen: raad wat is goed en wat is fout? Bijvoorbeeld: ik ben Haroon, ik kom uit Afghanistan en ik ben 100 jaar. Zeg maar wat klopt en wat niet. En we houden een quiz over Nederland. Via onze Facebookpagina (Refugee Project Maastricht)  kondigen we onze evenementen aan.”

 Fotograaf: Pieter Nijsten

”Ik geloof erin dat als je iets graag wil, het ook lukt”

Mensen helpen

Waar zijn enthousiasme vandaan komt? “De eerste weken in Nederland brachten we door in het tentenkamp in Nijmegen. Dat was niet gemakkelijk. Wat me opviel was dat ongelooflijk veel mensen uit Nederland ons kwamen helpen. Toen dacht ik: dat wil ik ook; ik wil ook iets doen en mensen helpen. Vandaar dus. Plus ik geloof erin dat als je iets graag wil, het ook lukt. Zoals met de taal. Ik moest en zou Nederlands leren spreken. Ook al sprak ik Engels.”

Thuis in een gevangenis

Inmiddels voelt Haroon zich ook behoorlijk thuis. Alhoewel de eerste kennismaking met Maastricht wat minder was. “Ik zag het gebouw en dacht bij mezelf ‘Oh chips, wat is dit?’ De eerste aanblik maakte me echt een beetje misselijk. Maar nu ben ik blij. Ik heb hier veel vrienden. Alleen voor mijn familie is het soms nog lastig. Vooral voor mijn oma. Ze is slecht ter been en spreekt geen Engels of Nederlands.”

De wereld ligt open

Haroons toekomstplannen? “Of we mogen blijven, is nog onzeker. Maar als dat zou mogen, dan zou ik heel graag architectuur studeren. En na mijn studie? Geen idee, dan ligt de wereld open. En daar wil ik heel graag heel veel van zien.”

Actie?

Haroon graag een keertje in actie zien? Meld je dan aan voor een van de Connect evenementen van het RPM. Of meld je aan voor de loopwedstrijd ‘Zweit veur leit – Loop mee voor 2’ via zweitveurleid@trajekt.nl. Voor 25 euro neem je samen met Haroon of een andere bewoner van het azc deel aan de loopwedstrijd Zweit veur Leid op 15 januari 2017. Je steunt een goed doel. En je krijgt er ook nog eens van alles voor terug. Check de flyer!

 

Meer over Limmel