In plaats van me te ergeren, heb ik besloten er wat aan te doen.

Guy Schoufs

een professionele vrijwilliger in Scharn

Met prikker en emmer het afval te lijf

Guy Schoufs bekijkt de zaken van de positieve kant. Dat hij door de ziekte MS zich noodgedwongen in een scootmobiel moet verplaatsen is jammer, maar hij maakt er het beste van. Sterker nog, hij is een voorbeeld voor de buurt. Al jaren zet hij zich namelijk vrijwillig in om het zwerfafval in de wijk Scharn op te ruimen.

 

“In 2005 ben ik met mijn vrouw in een appartement aan het Aldegondaplantsoen gaan wonen”, vertelt Guy. “Omdat de omgeving deels autovrij is, wordt hier veel gefietst. Het viel me op hoeveel die fietsers zo maar op straat gooien. Dat irriteerde me behoorlijk. Maar in plaats van me te ergeren, heb ik besloten er wat aan te doen. Dan ben ik ervan af en het geeft me ook nog eens voldoening. Dus heb ik een prikker en een emmer gepakt en ben ik de straat op gegaan. Twee keer per week ga ik in De Heeg naar de fysiotherapeut, dus dan ben ik toch al op weg. Het is een kleine moeite om in één keer het afval te verzamelen en dat bij het milieuperron af te leveren.”

Het betere werk

Hij begon met een eenvoudige prikstok, maar is inmiddels overgestapt op het betere werk. “Medewerkers van de gemeente zagen me regelmatig bij het milieuperron. Van hen heb ik een professionele afvalprikker gekregen, die net wat gemakkelijker is. Met mijn scootmobiel kan ik bijvoorbeeld niet midden in een bloemperk komen, maar wel aan de rand ervan. Dankzij mijn prikker kan ik dan vaak toch nog bij het afval.”

Hondenpoepzakjes

Op zijn weg komt Guy onder meer plastic zakjes, blikjes en bierflesjes tegen. Maar het meeste verbaast hij zich over de hondenpoepzakjes die voorbijgangers achterlaten. Die kiepert hij in de speciaal meegebrachte emmer, de rest gaat in de mand voorop zijn scootmobiel.

Guy Schoufs

 

Niet de enige

Sinds de krant aandacht heeft besteed aan zijn vrijwilligerswerk, heeft Guy al heel wat positieve reacties van buren en bekenden gekregen. “Hartstikke leuk, maar ik ben niet de enige die dit doet”, zegt Guy bescheiden. “Ik val door mijn beperking alleen wat meer op.” Guy ziet zijn werkzaamheden als nuttig voor de buurt, maar ook als tijdverdrijf en een manier om buiten te komen. “Ik wil dit graag zo lang mogelijk blijven doen”, zegt hij.

Nadenken over afval

Tegelijkertijd hoopt Guy dat mensen wat beter gaan nadenken over wat ze met hun afval doen. “Scholieren bijvoorbeeld, die vragen nergens naar. Blikjes, fastfoodverpakkingen, alles gooien ze op de grond. En dan mag je er ook nog niks van zeggen. Maar ook sommige automobilisten kunnen er wat van. Raampje open, en hup. Er is echt een mentaliteitsverandering voor nodig om te zorgen dat dat ophoudt. Terwijl het zo eenvoudig is: hou je afval gewoon bij je, totdat je ergens bent waar je het kunt weggooien.”

Een professionele vrijwilliger

Mocht het ooit zover komen, dan hoeft Guy niet achter de geraniums te gaan zitten. “In ons appartementencomplex hebben we verschillende commissies. Ik ben voorzitter van de tuincommissie. En ik hou van een aantal bomen in de buurt de waterscheuten bij, zodat die niet te ver doorschieten.” Guy Schoufs, een professionele vrijwilliger.

meer over Scharn