Maastricht is voor mij net als een mooie buurt in New York

Gosia Hatak

over de Binnenstad

Ze heeft al een paar keer carnaval gevierd in Maastricht. Het eerste jaar niet verkleed, het jaar daarop met wat attributen, maar bij het komende feest gaat Gosia Hatak helemaal los.

“Op carnavalszaterdag haal ik een vriendin uit New York, op bij het station, die hier komt logeren. Ik heb haar al gewaarschuwd dat ze op zijn minst een pruik en een grote bril meeneemt, want we duiken meteen de stad in.”

“Carnaval is geweldig”, lacht Gosia. “Het leukste vind ik dat je even helemaal uit de werkelijkheid kunt stappen.” Nu is een rol spelen sowieso geen opgave voor Gosia, want in het dagelijks leven is ze dramadocente aan het United World College.

Met haar man en twee kinderen woont ze hier nu zo’n vier jaar. Daarvoor was ze een ware globetrotter: geboren in Polen, verhuisde ze op haar zesde naar New York. Later verbleef ze tijdelijk in Japan, Italië en Spanje. Voor ze naar Maastricht kwam, woonde ze met haar Belgische man acht maanden in Brussel. Gosia: “Die stad paste helemaal niet bij mij. Toen we een paar dagen in een hotel in Maastricht waren, heb ik de knoop doorgehakt. Twee weken later zijn we naar hier verkast.”

Voorlopig wil Gosia ook niet meer weg. “Maastricht is voor mij net als een mooie buurt in New York. Maar dan met het platteland om de hoek en zonder de ‘hustle and bustle’ (gedoe) van de grote stad. Zelfs in de straat waar ik woon, midden in het centrum, is het rustig.”

“Toen we een paar dagen in een hotel in Maastricht waren, heb ik de knoop doorgehakt. Twee weken later zijn we naar hier verkast”

Omdat haar man in Londen werkt, is Gosia een grote deel van de tijd ‘alleenstaande’ moeder. Daardoor heeft ze weinig tijd om de stad te verkennen. “Ik ga graag naar het theater of naar een museum. Maar ik vind het aanbod in Maastricht ook niet heel groot, daar mag wel wat bij.” En dan is er nog dat dingetje: Nederlands leren. “Dat is er nog steeds niet van gekomen, maar nu móet ik het echt gaan doen. Ik heb me voorgenomen in de zomer een intensieve cursus van zes weken te gaan volgen.” Misschien dat daarna ook haar Nederlandse vriendenkring wat wordt uitgebreid. Want tot nu toe gaat Gosia vooral om met andere expats. “Op het Preuvenemint word je spontaan uitgenodigd om een glaasje mee te drinken. Dus aan de Maastrichtenaren ligt het niet.” Maar ja, dat gebrek aan tijd.

Meer over Binnenstad