Giel Haenen

in Randwyck

Giel Haenen, geboren in 1934, gaat twee keer per week naar de fitness in Randwyck. Fietsen, roeien en de loopband, een programma van 80 minuten om zijn conditie op peil te houden. Tijdens het roeien vertelde hij mij over zijn leven, en veel mensen bij de fitness kennen hem als oud profvoetballer bij MVV en als oud-directeur van de Sphinx. Genoeg redenen voor een  interview voor ThuisinMaastricht/Randwyck.

Giel is in Eijsden geboren en na zijn huwelijk in Heugem gaan wonen waar de drie kinderen geboren en opgegroeid zijn en waar hij en zijn vrouw Annie nog steeds veel sociale contacten hebben. Sinds 18 jaar wonen ze in Randwyck, eerst in een heel groot appartement aan het Romerodomein en sinds 2,5 jaar in een kleiner appartement, maar volgens hem met een mooier terras, aan het Sadatdomein. Ze genieten van het uitzicht op de Kleine Weerd en vinden het fijn om dicht bij de stad en bij de kinderen te wonen. Giel is actief lid van de Seniorenpartij geweest en heeft zich o.a. ingezet voor de aanleg van een voetpad van het Sadatdomein naar het winkelcentrum in Heugem.

Giel Haenen

Giel kan terugkijken op een interessante loopbaan. Op het kleinseminarie in Rolduc begon hij met voetbal en speelde later o.a. bij Rapid JC waarmee hij in 1956 landskampioen werd. Hij kon heel goed stoppen maar stond ook bekend om de vele doelpunten die hij maakte. Bij MVV speelde hij lang betaald voetbal, naast zijn werk als bedrijfsleider bij de Société Céramique en later Sphinx. Hij werd geselecteerd om in het Nederlands elftal te spelen, maar had hiervoor vanwege zijn werk geen tijd. In 1964 heeft hij een interland tegen Zweden gespeeld. Hij is nog lang trainer van diverse clubs in het amateurvoetbal geweest en werd hiermee met Caesar landskampioen. Hij wilde bewijzen dat je in het voetbal net als op de fabriek veel met mensen kunt bereiken als je de neuzen dezelfde kant op weet te krijgen.

”Hij maakte gemakkelijk contact met zijn mensen omdat ze hem als voetballer kenden”

Giel Haenen

Ook op zijn werk bij de Sphinx was Giel succesvol en geliefd omdat hij zijn werknemers mee liet denken, erbij betrok om eenvoudige oplossingen te bedenken. Hij maakte gemakkelijk contact met zijn mensen omdat ze hem als voetballer kenden. Giel vond het belangrijk om steeds te vernieuwen. Zo heeft hij in de jaren 80 van de vorige eeuw de Energieprijs van Nederland gekregen omdat hij samen met zijn medewerkers een nieuw systeem van afzuiging had ontworpen waardoor de hoeveelheid gas die gebruikt werd flink werd beperkt.

Giel en zijn vrouw hebben aan het eind van zijn loopbaan 5 jaar in het Verre Oosten gereisd om er te helpen tegelfabrieken op te zetten. Dat was een hele mooie periode. Maar hij heeft er nog steeds moeite mee dat de Sphinx uit Maastricht is verdwenen en neemt het de gemeente kwalijk dat ze niet beter hun best gedaan hebben om de Sphinx voor Maastricht te behouden. Gelukkig geniet hij van het sporten, de wekelijkse debatclub in Eijsden, en samen met zijn vrouw van de uitjes met de club vrienden en vooral van de kinderen en 8 kleinkinderen. Giel en Annie staan ondanks hun leeftijd nog volop in het leven!