Mijn spulletjes maken mijn thuis

Francesco Pino

in Amby

“Mijn spulletjes maken mijn thuis”

Francesco Pino (27), de meeste mensen kennen hem als Pino, is bloemist bij Hendriks Bloemen in Amby. Decoreren is zijn passie, zowel met bloemen als met spulletjes. Afgelopen kerst wint hij via Thuis in Maastricht de prijs voor ‘beste versierder van de stad’. Hij versierde niet alleen zijn kerstboom, maar zijn hele huis. Waar heeft Pino zijn talent voor decoreren vandaan? 

Uitdaging
Pino volgt twee jaar de opleiding Bloem en Design in Roermond en Heerlen, maar besluit vervolgens de praktijk in te gaan. Hij vindt dat hij daar meer kan leren dan op school. Pino werkt bij een aantal bloemenspeciaalzaken, tot door omstandigheden zijn contract niet wordt verlengd. Gelukkig kan hij gauw aan de slag bij Hendriks Bloemen. “Eigenlijk was ik niet zo van de bloemenketens”, vertelt hij. “Ik heb altijd bij speciaalzaken gewerkt. Juist dat zag ik als uitdaging. Inmiddels heb ik een vast contract en vind ik steeds nieuwe uitdagingen binnen het bedrijf.” Zo kan Pino meedraaien op nationale en internationale beurzen. Meerdere talen spreken is daarvoor wel een pluspunt. “Ik spreek vier talen vloeiend: Nederlands en Engels, maar ook Duits en Italiaans. Mijn vader komt namelijk uit Sicilië en heeft jaren in Duitsland gewoond. Daardoor heb ik tijdens mijn opvoeding behalve Nederlands ook Duits en Italiaans leren spreken. Engels heb ik mij voornamelijk op school eigen gemaakt.” Behalve bloemschikken en meedraaien op beurzen is Pino graag creatief bezig in huis. “Decoreren is echt mijn ding. Wat ik leuk vind, koop ik gewoon. Ik vind het super om rommelmarkten af te gaan en daar bijzondere koopjes te vinden.”

“Decoreren is echt mijn ding”

Spulletjes
Oorspronkelijk komt Pino uit Eijsden, maar ruim tien jaar geleden besluit hij naar Maastricht te verhuizen, waar Pino nu ook zijn werk uitoefent. “Ik ben eigenlijk geen dorpsmens. De wijk Amby, waar ik nu woon, zit een beetje tussen een dorp en een stad in. Mijn werk is letterlijk twee straten verderop en met de fiets ben ik snel overal. Dat vind ik het fijne van in Amby wonen.” Pino woont al meer dan tien jaar anti-kraak. Het huis waarin hij nu woont, is pas sinds een half jaar zijn thuis. Omdat Pino anti-kraak woont moet hij relatief vaak verhuizen. Dat maakt hem echter niet veel uit. “Een thuisgevoel krijg ik wanneer ik mijn spulletjes om me heen heb. Ik vind het belangrijk dat ik mij fijn voel, dat ik een plek heb waar ik tot rust kan komen en waar ik mezelf kan zijn. Mijn spulletjes maken mijn thuis. Zolang ik mijn eigen ding maar kan doen vind ik het prima.”

Tekst en fotografie: Isabelle Woudsma