Edward Rietbergen

over elektrisch rijden

Pa(a)l voor de deur

Edward Rietbergen is osteopaat. Hij heeft zijn woning met praktijk in de Dorpstraat in Heer. Afgelopen jaar maakte hij gebruik van de overgangsregeling van de gemeente om een e-laadpaal aan te vragen. Inmiddels is de e-laadpaal een feit: hij staat bij hem pal voor de deur.

Een gezond milieu

Edward komt oorspronkelijk uit Brabant. Sinds 2002 heeft hij een eigen praktijk in Maastricht. Sinds 2 jaar werkt er ook een fysiotherapeut in de praktijk. Edward: “Zo kunnen we patiënten een uitgebreidere dienstverlening aanbieden. Belangrijk vind ik een prettige omgeving om in te werken en te wonen. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor mijn patiënten. Goed bewegen, gezonde voeding, bewust leven. Dat is ook de uitstraling die we willen hebben als bedrijf. Duurzaam ondernemen en aan een gezond milieu meewerken.”

Onafhankelijk hybride

“Daarom hebben we in 2015 een hybride auto aangeschaft voor zakelijk en privégebruik. Het liefst zouden we alleen elektrisch rijden. Maar we hebben gekozen voor een hybride variant. We wilden niet helemaal afhankelijk zijn van laadpalen. Ze zijn vaak bezet. Dus je kunt er niet altijd van op aan dat er plaats is. Dat houdt mensen ook tegen om een elektrische auto aan te schaffen.”

Een paal voor de deur

Afgelopen jaar maakte de osteopaat gebruik van een tijdelijke regeling van de gemeente om een laadpaal aan te vragen. “Er is een laadpaal aan het het einde van de Dorpstraat, maar die parkeerplaats is bijna altijd bezet. Soms staan er ook gewone auto’s. En we wilden graag een laadpaal iets dichter in de buurt. De aanvraag heeft bij ons wat langer tijd in beslag genomen. Maar dat kwam omdat er op het aanvraagmoment nog geen beleid bestond. Toen de gemeente zover was, hebben we de aanvraag ingediend. Tot onze verbazing kregen we een laadpaal hier voor de deur.”

Edward Rietbergen Foto: Jonathan Vos

“Elektrisch rijden is geweldig”

“Voordat deze laadpaal er kwam, reden we toch nog vaak op benzine. Nu rijden we volledig elektrisch. Het is geweldig rijden: de auto rijdt stil en heeft een goede acceleratie. Qua verbruik is het gunstig, maar de auto is duurder in aanschaf. Ik hoop dat in de toekomst iedereen elektrisch gaat rijden. Maar dan heeft de gemeente wel nog een weg te gaan.”

Edward Rietbergen Foto: Jonathan Vos

Elektrisch rijden in Maastricht

En die weg wordt op dit moment flink bewandeld. De gemeente is aangesloten bij een groot laadpalenproject in Limburg en Noord-Brabant dat via een Europese subsidie in de markt is gezet. Via dit project wordt dit jaar het aantal palen in de stad flink uitgebreid. In 2016 zijn er 18 laadpalen bij gekomen. Per paal kunnen 2 auto’s tegelijkertijd opladen. In 2017 verwacht de gemeente dat er 25 tot 30 palen bij komen. De gemeente plaatst zowel palen op aanvraag als op plaatsen waar veel bezoekers komen. De bedoeling is om binnen 300 meter van een woning of werkplek een laadstation aan te bieden. In 2016 gold een overgangsregeling. Daardoor konden inwoners toch al een laadpaal aanvragen en was het niet wachten op de uitkomst van de aanbesteding.

Meedoen?

In 2030 wil de gemeente Maastricht klimaatneutraal zijn. Dat doen we door allerlei wegen te bewandelen onder de noemer #missionzeromaastricht. Een daarvan is het elektrisch rijden in de stad te stimuleren. Interesse in een openbare laadpaal bij u in de buurt? Kijk op www.gemeentemaastricht.nl/laadpaal.