Je moet er zelf wat van maken.

Driek Ebbers en Rinus Swakhoven

over hun buurt Wittevrouwenveld

Een tweede thuis

Vol trots vertellen Driek Ebbers (Tuindorp) en Rinus Swakhoven (Wittevrouwenveld) over hun middagclub in Trefcentrum Wittevrouwenveld. Bijna dagelijks komen daar zo’n 15 man samen om te praten, te biljarten en te kaarten. Deze club is hun ‘tweede thuis’.

Rinus: “Vroeger kwamen we samen in Stella Maris. Ik denk dat de club nu zo’n 80 jaar bestaat. Gezelligheid staat voorop.” Driek knikt: “Ik zou niet zonder kunnen. Dit voelt als een tweede thuis. Vooral ook omdat mijn vader, Gerard Ebbers, altijd enthousiast lid was.”

meer over Vroeger

“Je moet er zelf wat van maken.”

Wittevrouwenveld, Maastricht 2015

Gerard was een bekend beoefenaar van de biljartsport en een markante Wittevrouwenveldenaar. Driek: “Hij was onze leermeester. Heel wat kampioenentitels staan op zijn naam. Hij was streng, trots, maar wat kon die man biljarten.”

 

“Ik weet nog dat hij een keer een weddenschap afsloot met een kastelein. Op de biljarttafel werden drie jeneverglaasjes gezet. Daartussen twee ballen. Hij wedde dat hij met één stoot de ballen zou raken zonder dat de glaasjes zouden omvallen. Onder luid gejoel van het publiek won hij. Een beteuterde kastelein en een rondje van de zaak waren het resultaat”, vertelt Rinus. Driek veegt een traantje weg. “Over hem praten, doet me nog steeds veel.”

 

Er is veel veranderd in de buurt. Rinus: “De veiligheid en sfeer zijn er de afgelopen 30 jaar enorm op achteruitgegaan. Je deur open laten, is ondenkbaar. Zo fijn als vroeger, is het nu niet meer.” Toch woont hij al 64 jaar in Wittevrouwenveld. Waarom? “Tja, je moet er zelf wat van maken. En deze club maakt het erg de moeite waard.”

meer over Wittevrouwenveld