Iedereen doet mee als er wat georganiseerd wordt

Dré Dams

over zijn buurt Mariaberg

Op het rechte pad

Dré Dams (48 jaar) woont in Mariaberg. In zijn jonge jaren bewandelde hij het verkeerde pad als voetbalhooligan. Hij kwam tot inkeer en gooide het roer drastisch om. Nu zet hij zich als vrijwilliger in om de jeugd in Mariaberg op het rechte pad te houden.

“Ik weet als geen ander hoe het is om fouten te maken. Daar wil ik anderen voor behoeden.” Dré organiseert daarom activiteiten voor de jeugd. Voetbalwedstrijden bijvoorbeeld. “Met onze club doen we mee aan de Street League, de landelijke competitie voor buurtvoetbal. In 2012 zijn we zelfs kampioen geworden.” Ook opruimacties horen tot het programma. “We gaan samen op pad om zwerfafval op te ruimen en graffiti te verwijderen. Want wie met vuur speelt, moet op de blaren zitten”, luidt de nuchtere uitleg.

Mariaberg, Maastricht 2015

“Iedereen doet mee als er wat georganiseerd wordt”

Dré pleit voor nog meer jongerenactiviteiten in Mariaberg. Ondanks dat er wel al aanbod is. Denk aan een buurtcentrum en een jongerenontmoetingsplek. “Je moet de jeugd van de straat houden, ze bezig houden. Zo voorkom je dat ze zich vervelen en met verkeerde dingen/mensen in aanraking komen.”

Hij hoopt “gezond oud te worden” in Mariaberg. “Ik woon hier graag. Kinderen kunnen hier op straat spelen. En iedereen doet mee als er wat georganiseerd wordt.”

Tekst: Hanny Sleeuwenhoek

Meer over Mariaberg