Gevoelsmatig heeft Itteren weinig met Maastricht te maken

Doris Becke en Geert Mols

over hun buurt Itteren

Een gezamenlijk kunstwerk

Het kunstenaarsechtpaar Doris Becke en Geert Mols leerden elkaar kennen tijdens hun studie aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. “We zochten een huis met de mogelijkheid voor twee ateliers. Zo kwamen we 45 jaar geleden in Itteren terecht”, begint Doris.

“Ik was een beetje huiverig om in een dorp te gaan wonen. Maar de ruimte die we hier hebben en de vrijheid om het helemaal naar onze persoonlijke smaak in te richten, die hadden we in de stad nooit gevonden.”

Geert: “Het huis was in slechte staat toen we het kochten. We hebben drie jaar verbouwd. En alles zelf gedaan. Dat zeggen mensen al snel, maar wij hebben écht alles zelf gedaan. Tot in het kleinste detail. Voor de badkamer maakten we eigenhandig de tegels bijvoorbeeld. Dit huis kun je zien als ons gezamenlijk kunstwerk.”

Itteren, kunstenaarsechtpaar Geert Mols, en Doris Becke in hun atelier.

“Hier wonen veel families. Van generatie op generatie.”

Itteren, Maastricht 2015

“Itteren is nog altijd een dorp”, vindt Doris. “Gevoelsmatig heeft het weinig met Maastricht te maken. Iedereen kent elkaar. Er wonen veel families, van generatie op generatie. Het verenigingsleven is heel actief. Wij houden ons daar een beetje buiten, maar niemand neemt ons dat kwalijk.” Geert: “In de jaren dat we hier wonen is Itteren veranderd. De voorzieningen zijn erg achteruit gegaan. Vroeger hadden we een slager, een bank, een schoenmaker. Nu is er niets meer, zelfs geen basisschool. Voor onze boodschappen gaan we naar Bunde of Meerssen. Je hebt dus wel echt een auto nodig.”

 

“Ook landschappelijk is het dorp veranderd”, gaat Doris verder. “We maakten hier twee keer hoogwater mee, in 1993 en in 1995. Het water stond hier in huis 80 centimeter hoog. Maar door de aanpassingen van de bedding zal dat niet meer snel gebeuren. Het heeft wel z’n charme, dat water. Als het lange tijd regent, kijk ik altijd even naar de stand van de Maas. Ik vind die spanning eigenlijk best leuk.”

meer over Itteren