Verbouwen is als een kunstwerk maken

Désirée Tonnaer

Over Statenkwartier

Een monumentale galerie in het Statenkwartier

Beeldhouwer Désirée Tonnaer – bekend van onder anderen de afsluitpoorten in de Entre Deux – heeft haar galerie in het monumentale pand aan de Capucijnenstraat 69A. In het achterste gedeelte is haar ontwerpatelier. Tijdens Open Monumentendag stelt ze beide ruimtes open voor bezoekers.

“In 1986 heb ik dit pand gekocht. Hier was vroeger een hoedenfabriekje gevestigd en daarvoor, volgens mij, een sigarettenfabriek van het merk Turmac. We hebben enorm verbouwd. Maar ik zie een verbouwing als het maken van een kunstwerk. Je begint met het grove werk, de fundering en het staalwerk. En langzaam groei je naar de vormgeving”, vertelt Désirée.

Wanneer je een monumentaal pand verbouwt, moet je je natuurlijk aan de regels houden. “Klopt, maar binnen die regels is veel mogelijk. In mijn andere atelier heb ik bijvoorbeeld een enorme takelinstallatie, maar daar heb ik gewoon een vergunning voor. En ik vind het ook goed dat die regels er zijn.”

 

 

Op Open Monumentendag kunnen mensen komen kijken naar het prachtige pand én het werk van Désirée. “Ik vertel dan ook over het maken van mijn werk. Vorig jaar is er zelfs een opdracht uit voortgekomen. Voor architect Peter Vandenboorn heb ik de grafische vormgeving verzorgd van raamfolies voor het nieuwe gezondheidscentrum aan de Gubbelstraat. Die zijn hopelijk in september te zien.”

Het volledige programma van de Open Monumentendag en een overzicht van de rondleidingen vind je op www.vvvmaastricht.nl of www.openmonumentendag.nl.

(Tekst: stadsreporter Karin Somers)

meer over Statenkwartier