Maastricht is een bijzondere stad. Ik hou van de tradities

Dennis Wijntjens en Vera Melnichenko

over hun buurt De Heeg

Warm welkom

Musici Dennis Wijntjens en Vera Melnichenko wonen sinds 2011 in De Heeg. Vera is geboren en opgegroeid in Rusland.

“We hebben wel drie jaar gezocht naar het perfecte huis. Om dat we muziekles geven, wilden we een woning met een aparte lesruimte. Voordat we hier woonden, huurden we een woning in Lanaken, vlak over de grens in België. Voordeel was dat het heel betaalbaar was, maar ik miste de stad.” Vera: “Maastricht is echt een bijzondere stad. Ik hou van de tradities, zoals carnaval. Wat mij ook aanspreekt is de unieke ligging vlakbij België en Duitsland. Je kunt alle kanten op.”

 

Dennis vervolgt: “De Heeg is een fijne, rustige buurt. Er wonen veel jonge gezinnen, maar ook ouderen en studenten. Heel gemêleerd. We hebben veel contact met de buren. Dat komt ook door de opzet van de wijk. Het zijn allemaal kleine hofjes en er zijn verschillende speelplekken voor kinderen.” Vera: “Toen we hier kwamen wonen, kwamen de buren zich voorstellen en er is altijd wel iemand die je een ladder kan lenen. De bomen en het groen in de wijk, vind ik ook heel mooi. Het voordeel van een buitenwijk is dat je vlakbij de natuur zit. Er staan paarden, appelbomen en zelfs een molen. De kinderen vinden dat geweldig. Als ik dan toch een minpunt moet noemen, dan is dat het parkeren. Steeds meer huishoudens hebben twee auto’s en het is soms lastig een plekje te vinden.”

Maastricht, muzikanten Dennis en Vera Wijntjes wonen in de Heeg.

“Maastricht is een bijzondere stad. Ik hou van de tradities”

Vera geeft pianoles en Dennis vioolles aan kinderen en volwassenen. Het stel leerde elkaar kennen op het Conservatorium in Maastricht. Dennis: “Voor mijn examen moest ik een stuk uitvoeren met een pianist. Dat was Vera.” Vera: “Ik studeerde aan het Conservatorium van Saratov in Rusland en ik wilde mijn blik verruimen. Via mijn muziekdocenten had ik veel goede verhalen gehoord over het Conservatorium in Maastricht. Rusland staat bekend om zijn getalenteerde musici, maar het is ook erg traditioneel. In Maastricht maakte ik kennis met de hedendaagse componisten, waardoor mij verder kon verdiepen en mijn repertoire kon uitbreiden.”

 

Vera: “Ik heb me vanaf het begin welkom en geaccepteerd gevoeld door de Maastrichtenaren. Toen ik als student van 21 jaar hier kwam, waren er veel mensen die mij hulp aanboden. Ook de familie van Dennis heeft me met open armen ontvangen. Dat maakt dat ik me hier echt thuis voel. Ik wilde zo snel mogelijk Nederlands leren, al kon ik me op het Conservatorium best redden met Engels. Cultuur zit in de taal. Ik wilde mensen kunnen begrijpen, mee kunnen lachen om hun grapjes. Ja, ook het Maastrichts dialect kan ik verstaan. Natuurlijk heb ik wel eens heimwee. Dan kijk ik naar de lucht. De wolken hier in Maastricht lijken erg op die in mijn geboorteplaats in Rusland.”

meer over De Heeg