Miny van Bers

over vrijwilligers die goud waard zijn

De Zonnebloem betekent veel voor mensen

“Veel mensen denken bij de Zonnebloem automatisch aan grijze senioren op een boot, slecht ter been of in een rolstoel. Die boot is slechts één landelijke activiteit van de Zonnebloem, maar we zijn het hele jaar door lokaal actief met allerlei activiteiten”, vertelt Miny van Bers, bestuursvoorzitter Regio Maastricht. “We zetten ons niet alleen in voor senioren, maar voor iedereen met een fysieke beperking die daardoor is een sociaal isolement dreigt te raken. Zij willen niet allemaal kienen of bloemschikken, maar bijvoorbeeld naar een festival, de stad of het theater.”

Door Lieke Rijkx

Wat veel mensen ook niet weten, is dat de Zonnebloem in Maastricht dertien zelfstandige afdelingen heeft met een eigen bestuur. Alle afdelingen draaien volledig op vrijwilligers. Miny: “Onze vrijwilligers zijn goud waard. Het zijn stuk voor stuk hardwerkende, betrokken mensen met zó veel geduld en liefde.”

Zonnebloemauto
Onlangs is het dankzij een gulle gever gelukt om een Zonnebloemauto in Maastricht te krijgen. In verschillende regio’s in Nederland rijdt al zo’n auto rond. Mensen die van een scootmobiel of rolstoel afhankelijk zijn, kunnen de aangepaste auto tegen een gereduceerd tarief huren en iedereen kan de chauffeur zijn. Een vrijwilliger van de Zonnebloem, een familielid een vriend of een vriendin. Bovendien kunnen er naast de huurder nog drie of vier andere personen mee. “Zo krijgen mensen die minder mobiel zijn een stuk regie over hun eigen uitstapje terug.”

Het is het beleid van de Zonnebloem dat het vrijwilligerswerk voor geen kosten met zich meebrengt voor de vrijwilligers. Daarom is nu een subsidieaanvraag ingediend bij de gemeente. “Als een vrijwilliger met of zonder Zonnebloemauto meegaat naar de dierentuin, theater of koffiedrinken in de stad en dan zelf een toegangskaart en wat te drinken koopt, wordt het voor hem of haar ook een duur uitje. Dat is niet de bedoeling. Onze deelnemers zouden die kosten graag voor de vrijwilliger willen voldoen, maar dat is vaak geen optie.”


Zonnebloem Maastricht vierde onlangs het 60-jarig jubileum
Foto’s: Jo Bouvrie

Jongeren brengen energie en verfrissing
De Zonnebloem kan altijd nieuwe vrijwilligers gebruiken, het is vooral moeilijk om jongere vrijwilligers aan te trekken. “Daarom zijn we heel enthousiast over de samenwerking met onder andere de Hotel Management School. De studenten brengen nieuwe energie en verfrissing mee en er ontstaat zo meer begrip voor elkaar. We hopen de samenwerking met jongeren uit te breiden via de universiteit en Leeuwenborgh opleidingen. We denken daarbij aan de opleiding schoonheidsverzorging. Veel van onze gasten vinden het zeker leuk om eens mooi opgemaakt te worden en de studenten doen zo praktijkervaring op. Iedereen blij.”