Gerda Wijnen en Annie Mommer

over de Koffiepot in Amby

Koffiepot in Amby voegt iets toe aan de buurt

Voor me zitten 2 danig actief en kwiek uitziende dames, dat ik twijfel over de info op mijn blaadje. 84 en 81 staan daar als leeftijden vermeld. 70 lijkt me beter voor zowel Gerda Wijnen, voorzitter en initiatiefnemer als Annie Mommer, vrijwilliger van de Koffiepot in Amby. Ik spreek mijn twijfel uit en tover een grote glimlach op hun gezicht. Een dank je wel wordt in mijn richting uitgesproken. “Nee, we zijn echt 84 en 81”, luidt het antwoord. Daar klapperen mijn oren van. En die van u ook, als u hun verhaal hieronder leest.

Door Renée Bekkers

Ruim een jaar geleden opende de Koffiepot aan de Arenborghoeve in Amby zijn deuren. 1 middag in de week is iedereen uit Amby of daarbuiten van harte welkom voor een kop koffie, een praatje, een potje kaarten, een cursus bloemschikken of een spelletje. Nu al is het een onmisbare ontmoetingsplek voor senioren in de buurt. “Maar het is meer dan dat”, vertelt Gerda. “We willen vooral mensen in contact met elkaar brengen; ze uit huis halen, uit hun isolement. En iets toevoegen.”

Gerda Wijnen en Annie Mommer in de Koffiepot in Amby (foto Aron Nijs)

Een gat dichten

Het idee voor de Koffiepot is ontstaan tijdens een informatiebijeenkomst van de gemeente over het Seniorenbeleid. Gerda: “Mensen zijn steeds meer zelf aan zet. Dus ook aan ons werd gevraagd om na te denken wat wij konden betekenen voor senioren in de buurt. Dat hebben we gedaan. Eerst hebben we onderzocht wat er al was. En dat is veel in Amby: van een bejaardenvereniging, een vrouwenverenigingen, ouderenkoor tot De Zonnebloem. Vervolgens hebben we de vraag gesteld: wat missen we nog in Amby. En dat bleek een ontmoetingsmiddag te zijn. En zo is huiskamer de Koffiepot ontstaan.”

Het doel is “Mensen uit huis halen, uit hun isolement. De Koffiepot heeft vooral een sociale functie”, vervolgt Gerda. “Met de Koffiepot wilden we vooral iets toevoegen aan de buurt; iets wat er nog niet was. En dat hebben we samen met al die verenigingen gedaan die al actief zijn. Zij leveren ook de vrijwilligers. Annie bijvoorbeeld is vrijwilliger namens het seniorenkoor. De Koffiepot is echt iets van de ouderenverenigingen in Amby samen.”

 “Mensen uit huis halen, uit hun isolement.
De Koffiepot heeft vooral een sociale functie”

De drempel over

Annie knikt: “Gerda en ik zitten samen in een vrouwenvereniging en Gerda vroeg me om mee te komen helpen op donderdagmiddag als gastvrouw. Ik ben gebleven. Ik heb het enorm naar mijn zin. Het doet me zo goed om te zien hoe goed het contact de mensen doet die komen. Laatst was een groepje dames aan het kaarten. Ik kreeg de vraag om mee te doen, maar ik had al lang niet meer gekaart. Dus ik vroeg om een potje te mogen meekijken met een van de dames. En daarna waagde ik me aan het spel. Fanatiek dat mijn instructrice was. Prachtig. En dan de diepe zucht toen ik won ‘Ik dacht dat jij lang niet gekaart had’. Dat enthousiasme, de gezelligheid; daar doe ik het voor.” Gerda knikt: “Mensen helpen om gelukkiger te zijn. Daar doe ik het voor. Het is mijn instelling dat er meer kan, als je er maar zelf op uitgaat. Dat wil ik mensen laten zien. Ja, dat zit ook wel een beetje in mijn aard.” Toch is dat ‘er zelf op uitgaan’ voor veel mensen niet gemakkelijk. Annie: “Mensen moeten vaak echt een drempel over. Dat is onze taak. Het duurt soms even voordat ze eroverheen zijn, maar als dat lukt, zijn ze ook trouw, dankbaar en blij.”

Een win-winsituatie

De Koffiepot zetelt in een gebouw van woningcorporatie Maasvallei aan de Arenborghoeve waar vroeger ook het koffiehoekje van Zorgcentrum De Zeven Bronnen een plek had. “Door bezuinigingen verdween dat koffiehoekje en kwam de ruimte vrij. Een mooie kans en plek voor ons initiatief. Want het kost ons weinig. En Maasvallei en Envida op hun beurt doen ook iets aan de sociale kant. De woningcorporatie neemt net zoals het zorgcentrum ook deel aan onze overleggen en denkt en stuurt mee. Een win-winsituatie dus.”

Fotograaf: Aron Nijs

Lees meer over Amby