Een mooie wijk met veel groen en verenigingen

Dave Sheehan

over Amby

Van dorp naar centrum

Toen Dave Sheehan (62) naar Maastricht kwam, wilde hij graag in de buurt van zijn kinderen en vrienden wonen. Dus werd het Amby. “Een mooie wijk met veel groen en veel verenigingen.”

“Hier is altijd wel wat te doen” vertelt Dave. “Vroeger zat ik bij het parochiekoor en was ik betrokken bij activiteiten in de wijk. Nu trek ik toch wat meer richting het centrum. Bijvoorbeeld voor mijn vrijwilligerswerk bij Amnesty. En ik zing ook bij twee andere koren. Een in de binnenstad en een in Randwyck.”

Die overstap van de wijk richting centrum ziet Dave ook bij de andere bewoners: “Amby was vroeger echt los van de stad. Doordoor heerste er een dorpsgevoel, het was een gemeenschap op zich. Dat hoor je zelfs in hun dialect. Maar Amby is flink gegroeid en veel bewoners werken in de stad of elders in Limburg. Hun sociale focus ligt daardoor ook ergens anders.”

Vroeger kende Dave de mensen in zijn straat beter. Door de vele verhuizingen, mensen vertrekken en er komen anderen voor in de plaats, is dat nu minder. “Dat vind ik wel jammer. Ik maak graag een praatje. De mensen zijn vriendelijk genoeg, maar meer op zichzelf.”

Toch wil Dave voorlopig niet weg. “Mijn kinderen, vrienden en familie wonen allemaal in Maastricht. Het is heerlijk om iedereen in de buurt te hebben. En het is vooral ook fijn, omdat het platteland zo dichtbij ligt.”

(Tekst: Karin Somers, stadsreporter)

meer over Amby