Als de Belgen spelen, staan hier zo’n 150 tot 200 man op de stoep

Coen Smits

over Wolder

“We hebben Wolder op de kaart gezet”

Als voetbalfan, maar ook als ondernemer, baalde Coen Smits toen Nederland zich niet plaatste voor het EK voetbal. Samen met een aantal vaste gasten bedacht de uitbater van café De Pepel een gewaagd plan: hij wilde van 10 juni tot 10 juli bij België horen. Om zo als Belgen te kunnen supporteren voor de Rode Duivels, die de kwalificaties wel hadden overleefd.

Coen pakte het meteen goed aan: hij stelde voor de Belgisch-Nederlandse grens een paar honderd meter te verleggen. Geen kleinigheid, maar de burgemeester van Riemst zag de lol van het plan in en speelde mee. De grensverlegging haalde de landelijke pers en werd een hit op sociale media. “We hebben Wolder goed op de kaart gezet”, lacht Coen. Ook Maastrichts burgemeester Annemarie Penn-te Strake kon het initiatief waarderen: zij kwam kijken naar de wedstrijd België-Italië.

Coen Smits

De bijzondere actie heeft De Pepel geen windeieren gelegd. Coen: “Het is twee keer zo druk als normaal bij de EK-wedstrijden. De sfeer is echt geweldig. Als de Belgen spelen, staan hier zo’n 150 tot 200 man op de stoep. Vooral Nederlanders overigens. De meesten komen verkleed in de kleuren zwart-geel-rood. Zelf hebben we T-shirts laten maken met de tekst ‘Ich bin eve Belsj’. En natuurlijk staat er tijdens de wedstrijden een frietenwagen voor de deur.”

Intussen hebben de Rode Duivels zich geplaatst voor de kwartfinale van het EK. “Het zou sjiek zijn als ze de finale halen”, zegt Coen. “Maar eerlijk gezegd ben ik niet zo’n voetbalkenner, dus geen idee of dat lukt. Wolder blijft in elk geval Belgisch grondgebied tot 10 juli. Daarna leggen we de grens toch maar weer op z’n oude plek.”

meer over Wolder