De natuur biedt ons heel veel en dat moeten we willen zien!

Chrys Steegmans

Over de Sibema-schoorsteen in Scharn

De ooievaar landt op het nest

Met succes rondde hij zijn studie bij de Kunstacademie in Maastricht af. Nu is hij beeldend kunstenaar. Aanvankelijk wilde hij bosbouw gaan studeren, maar had de benodigde basisvakken hiervoor al op school laten vallen. Toch kon hij het ‘groene’ niet loslaten. Hij maakt onder andere beelden, schilderijen, foto’s en films, en altijd komt de natuur in zijn kunstwerken terug. Nu is hij bezig met het maken van een ooievaarsnest. Hij vertelt over het ontstaan van dit idee en wat er met het nest gaat gebeuren.

Chrys Steegmans (61) is geboren in Heerlen en woont en werkt vanaf 2003 in Maastricht. Als het even kan, struint hij door de natuur. Hij vindt er van alles voor hergebruik in zijn kunstwerken. “De natuur biedt ons heel veel en dat moeten we willen zien! We zijn er van vervreemd.” Als voorbeeld noemt hij het ‘verstenen’ van tuinen waardoor er geen groen of leven meer mogelijk is. Ook de eindeloze reeks platte daken in de stad kan anders. “Maak de stad groener en bedek meer daken met sedumplantjes, die vocht opnemen en ook nog zorgen voor koeling. Door de verschillende varianten worden de daken kleurrijker en zo ook de stad zelf.”

In de wijk Scharn wordt momenteel de laatste hand gelegd aan de restauratie van de voormalige Sibema-schoorsteen. Deze staat op het plein van de Bernard Lievegoed School. Als het project is afgerond, komt het ooievaarsnest bovenop de schoorsteen. Hoe dit idee is ontstaan? Chrys: “Toen ik als kind nog op school zat, legde de leraar de les plotseling stil. Hij wees ons op enkele ooievaars die buiten te zien waren. Die zag je toen niet zo vaak in Zuid-Limburg en ik vond dit zeer indrukwekkend. En zo is het gekomen.”

 

Wilgentenen

In samenwerking met de school heeft hij het nest vormgegeven. En dankzij een financiële bijdrage door de Stichting Dier in Nood kan het nu worden gerealiseerd. “Het nest heeft een achthoekig metalen frame met een doorsnede van 1,30 meter. Daarop zit een vlechtwerk van betonijzer. Het frame komt op pootjes te staan en is 30 cm hoog. Er worden wilgentenen ingevlochten die nu nog in een bak water liggen om soepel te worden. Met dit nest hoop ik dat de leerlingen bewuster van de natuur worden, ook in de stad.”

De vraag of die ooievaars er komen beantwoordt Chrys zeer stellig. “Ga maar eens kijken in de GaiaZOO in Kerkrade. Daar zijn drie palen met nesten in 2013 geplaatst. In 2014 zat er al een koppel met drie jongen. Die jonge ooievaars vliegen naar het zuiden en komen na drie tot vier jaren terug op het nest als ze zelf geslachtsrijp zijn.” In Maastricht gaat het volgens hem niet anders. “Ooievaars volgen de rivier in het Maasdal op zoek naar voedsel, en op hun jaarlijkse trek naar het zuiden en terug.”

Wanneer wordt het ooievaarsnest geplaatst?

Het nest wordt op de Sibema-schoorsteen geplaatst op 9 september om 10.00 uur. Locatie: schoolplein Bernard Lievegoed School, Nijverheidsweg 25.

(Tekst: stadsreporter Hanny Sleeuwenhoek)

Meer over Scharn