Charles Franssen

over Mariaberg

Rustige buurt maar wel wat eenzaam

Charles Franssen (83) woont al jaren in de Maastrichtse wijk Mariaberg. Sinds zijn vrouw in 1996 is overleden, is zijn woning niet meer een echt thuis.

“Het is jammer dat je hier bijna geen contact hebt met de mensen. Dat ligt aan de buurt denk ik. Af en toe praat ik met de buurvrouwen maar verder spreek ik niemand. Alleen mijn familie komt nog weleens op bezoek en ik heb gelukkig mijn hondje Mistie.”

Charles probeert desondanks toch betrokken te zijn bij de mensen uit zijn buurt. Daarom gaat hij regelmatig met mooi weer bij de voordeur zitten, om zo gesprekjes aan te knopen met voorbijgangers. Helaas heeft dit weinig effect. “Meestal zeggen de voorbijgangers uit de buurt: ‘Hoi Charles’ en dan lopen ze door. Als ik buiten zit, hoef ik dat eigenlijk niet voor de gezelligheid te doen.”

“Ik blijf op deze plek in de laatste periode van mijn leven.”

Oorspronkelijk komt Charles van een boerderij in Schinnen. In zijn jonge jaren leerde hij in Maastricht zijn vrouw kennen. Zodoende is hij er getrouwd en gebleven. Aan verhuizen denkt hij ondanks alles niet. “Ik blijf op deze plek in de laatste periode van mijn leven hoor. Het is hier tenminste rustig en ik heb van niemand last. Wat dat betreft zit ik toch wel weer goed.” Zijn hondje Mistie staat gelukkig dag en nacht aan Charles’ zij. “Ze ligt altijd naast mij op het kussen te slapen en dan neemt ze vaak nog meer plek in dan ikzelf.”

Tekst en fotografie: Isabelle Woudsma

Meer over Mariaberg