Wij houden van de schoonheid van het pand en alle rust eromheen

Celine op den Kamp en Herm Martens

Over Sint Pieter

Open Monumentendagen bij Hoeve Zonneberg

Ze liepen samen over de St. Pietersberg, even de hond uitlaten. Zij houden van de rust en de stilte in de natuur. Vaak kwamen ze voorbij Hoeve Zonneberg die toen nog in het bezit was van Natuurmonumenten. Ze hadden zich voorgenomen dat als die ooit te koop zou komen te staan, ze hier graag zouden willen wonen. En zo gebeurde het! De hoeve kwam vorig jaar plotseling in de verkoop. Ze konden inschrijven, deden een bod en bleven als enigen over. Binnen een tijdsbestek van zes weken was de koop gesloten. Nu wonen ze er drie maanden, hebben inmiddels ook een baby en zijn vol toekomstplannen.

Duurzame energie

Celine Op den Kamp (33) en Herm Martens (36) wonen in het woonhuis van de hoeve. Het complex dateert uit 1875 en heeft altijd als boerderij gefungeerd voor landbouw en veehouderij. “Het is een monumentaal pand en wij hebben het van Natuurmonumenten in erfpacht gekocht”, zegt Herm. De hoeve is niet af. Zo is er nog geen verwarming. Maar we denken wel dat we voor het begin van de winter zonnepanelen kunnen plaatsen. Die komen op het schuine dak op de binnenplaats. Dan hebben we duurzame energie, hetgeen perfect aansluit op deze groene omgeving.” Celine: “Het huis is nu nog min of meer in een staat van 50 jaar geleden, maar we hebben wel warm water en electriciteit hoor!”

Koffiebar

“Wij houden van de schoonheid van het pand en alle rust erom heen. Dat willen wij ook wandelaars of fietsers die op de St. Pietersberg komen, laten ervaren”, zegt Herm.

“Natuurmonumenten wil graag dat de hoeve opengesteld wordt voor het publiek hetgeen dus een goede match is met wat wij ook willen”, vult Celine aan. Zo hebben ze afgelopen zomer een mobiele koffiebar gehad. Die liep erg goed. Inmiddels zijn ze bezig met het ontwikkelen van de plannen voor de toekomst. Het is wenselijk om in een van de gebouwen nu permanent een koffiebar in te richten.

Een andere wens is het benutten van de ruimtes voor coaching- en trainingssessies, waar rust een onderdeel van is.

Misschien worden de stallen in de toekomst wel omgebouwd naar een kleinschalige B&B. We zullen zien hoe alles zich verder gaat ontwikkelen. We hebben geen haast”, lacht Herm.

Open Monumentendagen

In het weekend van 10 en 11 september zijn de Open Monumentendagen. Ook Hoeve Zonneberg zal opengesteld zijn. Herm: “We hebben onze deuren open en mensen kunnen ons pand bezichtigen. Ook de koffiebar is er en er staan enkele leuke activiteiten op het programma. Iedereen is van harte welkom!”

Tekst: Hanny Sleeuwenhoek

Meer informatie: zie www.facebook.com/Hoeve-Zonneberg

Meer over Sint Pieter