Vrijwilligers en bezoekers zijn één grote familie

Petra Debets en Carolien Kuypers

iedereen vindt een plek bij de Buurtbrök

Mariaberg kent veel sociale initiatieven en ontmoetingsplekken. De bekendste ‘woonkamer’ van de wijk is de Buurtbrök aan de Proosdijweg. Een plek waar mensen elkaar helpen, steunen en stimuleren. “Iedereen is hier welkom en iedereen vindt hier zijn plek”, vertelt Petra Debets, opbouwwerker van Trajekt. “Mensen die het moeilijk hebben, krijgen hier steun.” 

Door Lieke Rijkx

In de Buurtbrök komen allerlei mensen, vooral mensen die behoefte hebben aan gezelligheid en een praatje. Petra: “Bezoekers van de Buurtbrök letten op elkaar. Als je normaal gesproken iedere week komt koffiedrinken en je bent er een keer niet, dan is er gegarandeerd iemand die je belt of bij je langsgaat om te kijken of er iets is gebeurd.” Maatschappelijk werk en stichting Veur Elkaar zitten in de Buurtbrök en verschillende zorgorganisaties zoals Levanto en Radar nemen hun cliënten er mee naartoe.

Opbloeien
“Mariaberg is een echte volkswijk waarin gezinnen vaak met meerdere problemen kampen. Veel mensen in de wijk hebben het niet breed, ze overleven. Eenzame en angstige mensen worden gelukkig steeds vaker meegenomen door buren of familie. Veel bezoekers bloeien hier helemaal op; ze hebben een vertrouwensband met de vrijwilligers. Het is voor veel mensen een uitkomst dat we ook in zomer open blijven, als andere plekken gesloten zijn.”

Vier dagen in de week komen mensen binnen voor een kop koffie, een tosti en een praatje. Soms worden ook warme maaltijden geserveerd. Bezoekers kunnen kapotte kleding laten repareren door een naaister en tegen een kleine vergoeding deelnemen aan allerlei handwerk- en hobbyactiviteiten.

Samen met Veur Elkaar worden buurtlunches georganiseerd. “Iedereen zit dan aan één lange tafel. Mensen gaan echt met elkaar in gesprek. Er wordt ook gezongen en er worden spelletjes gedaan. We nodigen mensen uit hun dromen te benoemen en bieden vervolgens handvatten om die dromen waar te maken. Eén keer per twee maanden staan gerechten uit een bepaald land centraal. Iemand uit dat land zorgt voor het eten en vertelt erover.”

Foto’s: Aron Nijs

Verbinding met de buurt
Op 16 december kwamen alle vrijwilligers van de verschillende locaties bij elkaar om terug te blikken op het afgelopen jaar en vooruit te kijken naar 2017. Carolien Kuypers van Trajekt opende de middag met een speech: “We kijken terug op een productief jaar. Ik vind dat het lekker loopt. De sfeer is goed, er komen leuke bezoekers en er werken leuke vrijwilligers. Jullie hebben zelf aangegeven dat jullie open willen blijven tussen kerst en nieuwjaar, dat zegt wel iets. Ik ben trots op jullie allemaal.”
Carolien bevestigt dat de Buurtbrök veel betekent voor de wijk. “Mensen helpen elkaar op een laagdrempelige manier. In 2016 is er bovendien steeds meer verbinding gekomen met de buurt, zoals tijdens de Burendag en tijdens de herdenking van het bombardement van Blauwdorp.”

Eén grote familie
Vrijwilligers Jenny Gerardu, Monique Deneke en Bep Vermeulen zijn het daar hartgrondig mee eens. “Vrijwilligers en bezoekers zijn één grote familie. Het helpt mensen enorm dat ze hier kunnen vertellen over de problemen die ze hebben. Er wonen veel ouderen in de wijk. Zij zijn vaak alleen. We horen regelmatig hoe blij mensen met ons zijn, zeker sinds veel buurtwinkeltjes zijn gesloten. Dat waren voorheen de plekken waar mensen een praatje met elkaar maakten.”