Bert van den Bosch

over de afvalproef Boschpoort (laagbouw)

Serieus aan de slag

Bert van den Bosch woont in Boschpoort (laagbouw). Hij werd pas bij de derde workshop lid van het bewonerspanel, maar was meteen enthousiast: “Het afvalspel dat we toen deden werkt echt goed en maakt de problematiek zeer inzichtelijk.”

Bert is erg positief over de kennis van de organisatie achter de afvalproef: “We kunnen met al onze vragen bij hen terecht. Deze proef is geen zoethoudertje van de gemeente. Het wordt heel serieus genomen en we zijn er echt samen mee bezig.”

“Deze proef is geen zoethoudertje van de gemeente”

Maastricht afvalloos 2030

De gemeenteraad heeft als doel gesteld dat Maastricht in 2030 afvalloos is. Dat wil zeggen dat al het huishoudelijk afval dan gescheiden aangeboden en hergebruikt wordt.

Als eerste stap op weg naar 2030 gaat de gemeente samen met buurtbewoners nadenken over het slimmer inzamelen van het volgende afval: gft, luiers en incontinentiemateriaal, textiel en kleine elektrische apparaten, grof huishoudelijk afval. Slimmer wil zeggen: met een zo goed mogelijke mix van gebruiksgemak, milieuwinst, kosten en werkgelegenheid. De gemeente geeft alle bewoners van deze buurten de gelegenheid gegeven om daarover mee te denken.

Meer weten over de afvalproef in Boschpoort en Jekerkwartier? Kijk op www.gemeentemaastricht.nl/afvalloos.

Waarom deed u mee aan het Bewonerspanel?

Als betrokken burger vindt Bert duurzaamheid een belangrijk onderwerp. “We hebben sinds twee jaar een kleintje. En dan zie je hoeveel luiers je bijvoorbeeld weggooit. Daar wilden we destijds graag wat aan doen. We hebben wel gezocht naar alternatieven, zoals luiers die recyclebaar zijn, maar dat staat nog in de kinderschoenen. Een kind gebruikt in zijn eerste levensjaren wel 5.000 luiers! Tijdens de afvalproef worden die gescheiden ingezameld. Het wegbrengen naar de afvalperrons scheelt natuurlijk ook een hoop stank in huis. Voor ons te laat, maar wel een uitkomst!”

Wat vindt u van de uitslag van de poll?

“Ik ben erg verrast over hoge reactie. 30 procent van de bewoners van Boschpoort laagbouw heeft gestemd. Ik vind het fijn dat mensen zo betrokken zijn. Ik hoop wel dat het straks ook voldoende besparing oplevert. Dat zal na de proef moeten blijken.”