Er is zelfs een Koninkrijkszaal van Jehova’s Getuigen

Bèr Hogenboom

over ‘Ut Förtsje’ in Belfort

Noot van de redactie: in mei 2017 is Bèr Hogenboom tot ons verdriet overleden. We verliezen in hem een mooi mens, een man die behoorlijk actief was in de Maastrichtse samenleving. Wij wensen zijn nabestaanden veel sterkte toe met dit grote verlies.

Gezellig samenkomen

Centraal in de buurt Belfort ligt ontmoetingscentrum ‘Ut Förtsje’. Bèr Hogenboom (76) is beheerder en voorzitter van het centrum. Hij zorgt dat verenigingen er een thuishonk hebben: “In Belfort zijn er geen andere horecagelegenheden dus komen mensen hier gezellig samen”. Aangrenzend ligt de Ouderensociëteit. In de sfeervolle zaal die lijkt op een grote huiskamer, zijn veel senioren ontspannen bezig met breien, schilderen en het maken van wenskaarten.

Bèr woont inmiddels al 26 jaar in Belfort. Hier voelt hij zich thuis. “Na de verkoop van mijn zaak heb ik even in België gewoond, maar Maastricht bleef toch trekken. Ik ben trots op mijn buurt. Het is een rustige buurt met veel groen. Hier stonden vroeger veel fruitbomen. Die zie je hier een daar tussen de huizen nog terug. De ligging aan de rand van de stad is ideaal: de buurt is goed bereikbaar. En er zijn hier genoeg faciliteiten: winkels, een kerk, een school met sporthal.”

Belfort, Maastricht 2015

“Er is zelfs een Koninkrijkszaal van Jehova’s Getuigen”

Belfort, Maastricht 2015

Enig minpunt vindt hij het parkeren in de buurt. “Belfort bestaat nu zo’n 50 jaar. In al die jaren zijn er veel auto’s bijgekomen”. Een oplossing heeft hij echter niet. “Meer parkeerruimte zou ten koste gaan van het groen. Dat vind ik geen optie”.

Tekst: Hanny Sleeuwenhoek

Meer over Belfort