Mijn grootste uitdaging was om 1000 kilometer van huis weg te gaan

Barbora Horehled’ová

over Randwyck

Haar Nederlandse collega’s zeggen dat Barbora Horehled’ová al meer gezien heeft van Nederland dan zij. Maar de Tsjechische arts houdt nu eenmaal van geschiedenis en maakt graag tripjes in de omgeving. “Ik ben naar het Drielandenpunt geweest en naar de Amerikaanse begraafplaats in Margraten. Ook wandel ik graag door de stad, van de Pietersberg naar het centrum. Met al mijn bezoek maak ik datzelfde rondje”, lacht Barbora.

In augustus 2015 kwam Barbora naar Maastricht voor haar promotieonderzoek aan de afdeling radiologie van het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ (MUMC+). Haar komst werd vergemakkelijkt doordat ze uit een EU-land kwam en hier werk had. “Mijn grootste uitdaging was om 1000 kilometer van huis weg te gaan”, lacht Barbora. Ze ‘kende’ Maastricht al via haar lidmaatschap van een internationale organisatie van medische studenten. “Velen van hen gingen naar Maastricht. Dat werd zo een internationaal trefpunt.”

“Velen van hen gingen naar Maastricht. Dat werd zo een internationaal trefpunt.”

Net als veel buitenlanders was ook Barbora verrast dat bijna iedereen hier goed Engels spreekt. “Expats hoeven daardoor niet per se Nederlands te leren. Zelf doe ik dat wel. Ik wil me aanpassen aan het land waar ik woon. Misschien blijf ik hier ook wel voor langere tijd. En daarnaast is het een manier om mijn hersens te blijven trainen.”

Na eerst een tijd in Wyck te hebben gewoond (“te druk als je elke dag vroeg op moet”), woont Barbora nu in Randwyck. Dicht bij haar werk, goede verbindingen naar de stad en in de buurt van het MECC. “Ik heb altijd paard gereden en ga graag naar Jumping Indoor Maastricht. Mijn moeder en broer komen speciaal daarvoor over. Toen ik pas hier was, ontdekte ik per toeval ook de polowedstrijden op het Vrijthof. Ik weet niet zo goed waar ik kan vinden wat er in de stad allemaal te doen is. Het meeste kom ik tegen via Facebook.” Een aanrader in die zin vindt Barbora ook de maandelijkse Meet&Greet in café Zuid. “Daar ontmoet ik leuke leeftijdgenoten, met wie ik dingen onderneem. Maar ik spreek ook af met mijn Nederlandse collega’s.”

Eigenlijk verschilt het leven in Nederland niet zo veel van dat in Tsjechië, meent Barbora. “Hier houden de mensen ook van de natuur en van bier. Alleen krijg je in Nederland een veel kleiner glas.”

meer over Randwyck