Anita Bastiaans

over Athos

Iedereen telt mee!

Een ontmoetings- en ontwikkelingsplek. Dat is heel kort samengevat wat Athos in Biesland is. Heel kort, want Athos doet veel, maar wel met maar 1 doel voor ogen: mensen het gevoel geven dat ze gewaardeerd worden om wie ze zijn. Iedereen telt en doet hier mee. Trekker Anita Bastiaans over Athos, hun onderkomen aan de Athoslaan 12a en de toekomst van Athos.

Op tafel ligt een prachtige infographic. Gemaakt door Anita zelf. In een oogopslag wordt zo met tekst en tekeningen duidelijk wat Athos is. Anita: “Athos is een initiatief van stichting Radar en bestaat uit 3 pijlers: het is een sociale broedplaats, een creatieve broedplaats en een ambachtelijke werkplaats. Hier aan de Athoslaan 12 kan iedereen binnenlopen en meedoen en -werken. Of je nu een indicatie hebt vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of Wet Langdurige Zorg (WLZ) of gewoon een zinvolle invulling van je dag zoekt: je bent welkom. Samen gaan we aan de slag om je waar mogelijk een volgende stap te laten zetten om nog meer mee te kunnen doen in de maatschappij.”

Op dit moment werken er 38 mensen met een indicatie vanuit de WLZ en de Wmo. En 55 zonder indicatie. Die 55 mensen zijn hier zelf komen binnenlopen of via Vluchtelingenwerk, UWV en Sociale Zaken hier terechtgekomen. Deze mensen, kwetsbaar en minder kwetsbaar, bieden wij een veilige plek om mee te kunnen doen. Op hun tempo. En op een manier die ze zelf prettig vinden. Of dat nu achter de naaimachine is of met een houtschaaf in de hand in een van onze ambachtelijke werkplaatsen, als kok of in de bediening bij Athos Eet: het kan hier allemaal.

Foto Anita Bastiaans, fotograaf Aron Nijs
Foto Anita Bastiaans, fotograaf Aron Nijs
Foto Anita Bastiaans, fotograaf Aron Nijs
Foto Anita Bastiaans, fotograaf Aron Nijs

Het gezonde effect

De sociale broedplaats op zijn beurt is de pijler die Anita nog graag verder ontwikkeld zou zien. “Op dit moment heb ik daar niet genoeg mankracht en geld voor. Ik zou bijvoorbeeld graag inzichtelijk maken wat het effect is van onze inspanningen op bijvoorbeeld iemands gezondheid. Ik geloof heilig in het model van Machteld Huber: gezondheid gaat niet langer over afwezigheid van ziekte; gezondheid gaat over hoe je in je leven omgaat met de uitdagingen die op je pad komen. En ik denk dat wij als Athos een belangrijke bijdrage leveren aan meerdere pijlers in Machtelds model.” En hoe kunnen we onze kennis over hetgeen wat werkt om een positieve bijdrage te leveren met andere partijen delen, zodat andere mensen/organisaties er ook profijt van kunnen hebben.

Op eigen benen

Ambitie en plannen hebben ze in Biesland genoeg. “Op dit moment is Athos nog onderdeel van stichting Radar. We zoeken nu uit wat de beste vorm is voor Athos en voor Radar: volledig onderdeel van de stichting of een aparte entiteit. En dat is best spannend. Waarom we die spanning opzoeken? Voorheen was Athos alleeneen activiteitencentrum voor de cliënten van Radar. Inmiddels zijn we veel meer en een plek waar een veel bredere groep mensen actief is. Een sociale onderneming bijna.” Of ze het (financieel) gaan redden? Anita gelooft er enorm in: “Voor de mensen met een indicatie krijgen we geld vanuit de Wmo (gemeente) en de WLZ (zorgverzekeraars). Voor de mensen zonder een indicatie krijgen we dit jaar nog een vergoeding binnen een pilot van de gemeente. En we hebben inkomsten uit de spullen die we verkopen. Daarnaast verhuren we ruimtes in het pand: aan zzp’ers, verder onder andere aan 2 koren, de Gumbo jazzband, de ehbo-vereniging, maar we verhuren ook vergaderruimtes. Daarnaast organiseren we wekelijks ‘Eten wat de pot schaft’ en verzorgen we werklunches op locatie. En misschien wel onze belangrijkste troef: we dragen het niet meer alleen, maar samen met allerlei sociale ondernemers en ambassadeurs in de stad. En dat zal alleen maar toenemen in de toekomst.”

 “Mijn droom is een inclusieve samenleving, hier bij Athos”

Een droom

Een kopje koffie wordt op tafel gezet. En of Anita weet waar de posttas gebleven is? Ze verwijst de vrager door naar een collega. Een kleine twinkeling is zichtbaar in haar ogen als ze onverstoord haar verhaal vervolgt. “Mijn droom is een inclusieve samenleving, hier bij Athos. Een plek waar kwetsbare mensen; mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en niet-kwetsbare mensen samenwerken aan mooie dingen; dingen maken en bedenken. Dat bedoel ik ook met creatieve broedplaats. Een mooi voorbeeld is de samenwerking tussen meubelontwerper René Holten en Athos. Hij ziet het enorm zitten om gezamenlijk een meubellijn op te zetten, hij maakt het ontwerp en wij de meubels. En die meubels zijn dan straks bij de Bijenkorf of misschien wel bij Loods5 te koop.”

Genoeg creativiteit

Op dit moment maakt Athos ook al de houten kistjes en dienbladen die je op tafel krijgt of koopt bij Coffeelovers en Blanche Dael. De gemeente Maastricht en Gulpener Bier laten hun relatiegeschenken maken bij Athos en zo nu en dan liggen er producten te koop bij de Bijenkorf. We werken inmiddels ook samen met Fashion House. De dames van Granny’s Finest breien hier iedere woensdagmiddag sjaals en mutsen alsof hun leven ervan afhangt. Kortom: aan creativiteit geen gebrek.

Geen zorgstempel

Maar om de stap extra te kunnen zetten, om te investeren in de sociale en creatieve broedplaats en om de toekomstige groei van het aantal deelnemers zonder een zorgindicatie het hoofd te kunnen bieden, is wel extra geld nodig. Uitbreiding naar een tweede locatie is niet onwaarschijnlijk. Anita: “Daarom zit ik op dit moment om tafel met de gemeente, de Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij en aantal andere partijen. En wil ik ook het gesprek aangaan met bijvoorbeeld zorgverzekeraars. Als mensen kunnen meedoen en het gevoel krijgen dat ze gewaardeerd worden, zitten ze ook beter in hun vel en zijn ze minder snel ziek. Dat bespaart bijvoorbeeld de zorgverzekeraars dan veel geld. Plus veel mensen willen geen zorgstempel opgeplakt krijgen: ze willen gewoon meedoen en werken. Daar helpen wij ze bij.”

Athos: voor iedereen

Over hun onderkomen aan de Athoslaan 12a is Anita erg tevreden. “We huren dit pand van de gemeente. Het is een prachtig gebouw. En we voelen ons hier thuis. Steeds meer buurtbewoners komen ook binnengewandeld voor een kopje koffie.” Als enige minpuntje noemt Anita het parkeren: “In de straat geldt betaald parkeren. Dat maakt het ‘even binnenlopen’ soms wat lastig .” Of Athos ook zo succesvol zou zijn op een andere plek in de stad? “Als het net zo’n sfeervolle plek is, misschien wel. Maar het moet wel een plek zijn waar ontmoeting en ontwikkeling hand in hand gaan. En de plek moet toegankelijk zijn: letterlijk iedereen moet kunnen binnenwandelen en kunnen meedoen. Want daar zit ook Athos’ kracht: dat je hier rondloopt en je afvraagt wie nu de professional is en wie de deelnemer. Het is een plek voor iedereen.”

Nieuwsgierig naar Athos? Anita: “Athos Eet is iedere dag open. We bedienen je graag. Dus zoek je een leuke lunchplek of even een andere werkplek: aan de Athoslaan 12a ben je aan het juiste adres. Alvast smakelijk eten! Houd ook onze Facebookpagina in de gaten voor extra activiteiten: www.facebook.com/athos-eet-maakt-doet.”