Arie de Jong

over Campagne, zijn leven en de Bridge Club Maastricht

“Wij zijn geen mes op de tafel club”

Arie drinkt een sterke koffie bij Maravilha aan het Mgr. Vranckenplein in Wolder. Hij is 85 jaar en vitaal; gelukkig met Yvonne Sondeijker; ze hebben een samengesteld gezin van drie dochters, een zoon, zes kleinkinderen en zes achterkleinkinderen. Hij woont sinds ‘89 in de Loupiaclaan en vindt Campagne en zijn straat echt geweldig.

Hij haalt zijn smart phone tevoorschijn en laat me zijn liefsten zien, inclusief foto’s van zijn vader “handelaar ïn groenten en fruit”. Ik ontmoette hem bij iemand in de straat, die een feestje vierde ter ere van zijn 50ste verjaardag en de hele straat had uitgenodigd. Arie zegt “in deze straat delen we lief en leed”. We praten met elkaar om Aries grote hobby -bridge- te promoten. Hij speelt elke donderdagavond in Wolder, waarover zo meteen meer.

Levensloop

Arie is geboren in Venlo en gaat daar na de basisschool naar het Gymnasium. Na een tijd in het leger te hebben gezeten gaat hij studeren in Utrecht voor beroepskeuzeadviseur. Zijn werk vindt hij vervolgens bij Berenschot in Enschede en later in Uden. Daarnaast is Arie destijds actief in verschillende verenigingen waar hij bestuursfuncties vervult. In ’74 komt hij naar het zuiden en start hij in Heerlen zijn eigen bureau voor beroepskeuze. Het wordt zijn levenswerk, de rode draad. Arie: “Je bemoeit je met de levensloop van mensen. Dat is existentieel en dat moet met respect gebeuren. Maar ik kreeg er veel ervaring in en zag gauw waar iemands mogelijkheden lagen”. Trots ook op grote outplacement operaties voor het HBO- onderwijs dat toen sterk moest inleveren; trots ook om te hebben kunnen helpen in de Oostelijke Mijnstreek, waar het werk heel schaars was en een effectieve selectie voor werkgevers en werknemers cruciaal was. Al zijn hele leven sportief en in voor een uitdaging heeft Arie na zijn 55e nog hele en halve marathons gelopen; “de laatste hele met 60 jaar in 3 uur 32. Daar ben ik echt trots op”.

Bridge

Tegenwoordig is Arie heel druk met zijn liefsten. “Er komen later deze week weer twee kleinkinderen bij Yvonne en mij logeren.” Maar ook reizen en bridgen doet hij graag. “Ik leerde het spel op mijn 67e . Bridge wordt over de hele wereld op dezelfde manier gespeeld. Dat is uniek. Je kunt het dus overal spelen.” En dat gebeurt ook. Arie speelt in Wolder elke week bij de Bridge Club Maastricht (BCM) op donderdagavond van 19.15 uur in het Parochiehuis tot ongeveer 22.30 uur, vaak ook bij de Stayokay en in Heemstede, Leiden, Bali, Spanje en Portugal. “Daar hebben we zelfs nieuwe vrienden aan over gehouden. Als je het spel speelt, waar dan ook, “ speel je met z’n vieren, vier spellen in een half uur volgens dezelfde regels.” DE BCM bestaat op 20 februari 2018 40 jaar en gaat dat feestelijk vieren : “het wordt vast heel gezellig, daar staan Jo Schoonbrood, Mic Schoonbrood en Mieke Dessart garant voor. Ze zijn heel druk!” Ze hebben nu 39 leden. Dat moeten er volgens Arie en het bestuur meer worden. “Bridge in Wolder is een plezierige avond samen. Het is geen mes op tafel club. Ja het is spannend, je moet tellen en onthouden en een beetje geluk hebben met je kaarten natuurlijk.” Maar Arie heeft twee tips: “Het is handig de lichaamstaal van je tegenstanders aan tafel te kunnen lezen en… heel af en toe een beetje gokken.”

Voor de mensen die nog niet bekend zijn met het spel kan BCM een introductie in het spel en de regels verzorgen. “Iedereen kan bridge leren jong en oud”. BCM vraagt €48 contributie. Dankzij slimme inkoop kost de koffie en een biertje maar €1,-. Waar vind je dat? Arie’s motto: “Als je niet kunt bridgen, mis je kansen”. Iedereen is van harte welkom bij Bridgeclub Maastricht!

Wil je meer weten?
Neem dan contact op me Arie de Jong (ahde-jong@kpnmail.com) of Miep Wijts (miep.wijts@gmail.com).

Tekst: Buurtreporter Peter van Minderhout
Fotografie: Buurtreporter Jeroen Andel