Dit voelt voor mij toch nog altijd als thuis

Anja Vrancken

Over Limmel

Aan de rand van Limmel

Geboren en getogen in Limmel. Dat kun je van Anja Vrancken wel zeggen. Haar wieg stond in Hoeve Rome, het zuidelijkste puntje van Buitengoed Geul en Maas. Terwijl Anja langs de boerderij loopt, wijst ze tot hoe ver de weilanden liepen. “Dit voelt voor mij toch nog altijd als thuis.”

Nu zijn er voetbalvelden, zie je de gevangenis in de verte en zijn er nieuwbouwwoningen aan de overkant. “Toen dit nog een gemengd boerenbedrijf was, kwamen mensen langs voor de melk. Kinderen kwamen vaak spelen. En we waren de eerste met een telefoon, dus er kwam ook regelmatig iemand bellen. De deur stond altijd open.”

 

Toen Anja twintig was, verhuisde ze met haar man naar de Franquinetstraat. “We wilden graag in het centrum wonen. De hoeve lag toen echt aan het randje van de stad.” Na enkele jaren gehuurd te hebben, wilden ze graag een eigen woning. “We hebben er niet bewust naar gezocht, maar we kwamen toch weer in Limmel terecht.”

Niet meer aan de rand van de stad, maar wel aan de rand van de wijk. Zo ziet Anja de plek waar ze nu woont. “Ik zei tegen mijn dochter dat ze gerust kinderen mee mocht nemen naar huis, bezoek kan altijd blijven eten.” De gastvrijheid van een boerendochter is meeverhuisd en blijft thuis in Limmel.

(tekst: Karin Somers, stadsreporter)

meer over Limmel