Stadhuis klaar voor de toekomst

Ruim een jaar lang is er met man en macht gewerkt om het Stadhuis klaar te stomen voor de toekomst. En dat is gelukt. Een goede voorbereiding, een deskundige architect, een heel arsenaal aan trucs, bekwame vakmensen, allerlei technische en duurzame hoogstandjes en een projectleider die van wanten weet. Theo Timmers, projectleider Bouw van de gemeente Maastricht, over het Stadhuis van de toekomst.

“Loop maar voor.” Theo houdt galant de achterdeur van het Stadhuis open en wijst naar de trap. “Ik kan het beste vertellen wat hier allemaal gebeurd is door het jullie te laten zien.” En samen beklimmen we de trappen van het Stadhuis richting de zolder. “Zo”, en hij wijst naar een grote machine die tegen de muur staat. “Die mag de komende jaren zorgen voor het klimaat hier in het Stadhuis. Deze luchtinstallatie zuigt lucht aan van buiten, verwarmt de lucht en wijzigt het vochtigheidsgehalte. Dat is belangrijk voor de mensen die hier werken en voor alle kunst hier in het gebouw.”

GeMa_TiM_stadhuis003 copy

Respect voor oude

Dat klimaat en rotte balkkoppen vormden de belangrijkste reden om het Rijksmonument op de Markt flink onder handen te nemen. En dat vergde flink wat creativiteit van alle betrokkenen. Theo: “Het verbouwen en verduurzamen van een gewone woning is al niet makkelijk; een Rijksmonument zorgt voor allerlei extra uitdagingen. In een monument mag en kun je niks zomaar wegpakken zonder het nodige overleg. We hebben flink wat trucs uit de kast moeten halen om dingen voor elkaar te krijgen. De kanalen van de luchtinstallatie hier op zolder moesten helemaal naar de eerste verdieping doorlopen. Maar zomaar een gat in een plafond/vloer boren, dat mag niet. Gelukkig konden we gebruikmaken van de oude open-haardkanalen. Maar dat ging niet overal. De architect heeft bijvoorbeeld in de oude raadzaal een heel mooie tussenwand getekend, waar de kanalen doorheen konden lopen. Een oude foto bracht hem op het idee. Want die scheiding was er ooit al. Zo hebben we in het hele Stadhuis alle nieuwe kanalen, roosters, kabels, installaties en pijpen weggewerkt waar we konden, maar wel met respect voor het oude.”

GeMa_TiM_stadhuis005 copy

Tips

Theo’s belangrijkste tips voor mensen die ook een monument gaan verduurzamen? “Je bent misschien wel gebonden aan veel regels, maar binnen die regels kan ongelooflijk veel. Als je het maar bespreekbaar maakt. Overleg. Want uiteindelijk heb je hetzelfde doel voor ogen: het oude zeker stellen voor de toekomst op een manier die in deze tijd leefbaar is. Ga altijd het gesprek aan. Met mensen van de Welstand, met de medewerkers van Vergunnen. Samen kom je vaker tot een oplossing dan je denkt. En verzamel mensen met verstand van zaken om je heen. Mensen die al eerder met het monumentenbijltje gehakt hebben. Het verduurzamen van een monument hoeft niet moeilijk te zijn: dubbel- en zonwerend glas is er ook voor monumenten. En ledverlichting kan overal.” Meer tips nodig over het verduurzamen van een monument? Check www.degroenemenukaart.nl.

Rondleidingen

Het einde is in zicht. 7 mei opent het Stadhuis officieel weer de deuren. Vanaf dan is iedereen welkom om met eigen ogen te zien hoe het Stadhuis ondanks een complete make-over toch nog steeds het Stadhuis is. De VVV Maastricht verzorgt gratis rondleidingen op 13, 20, 21, 27 en 28 mei. Kijk voor meer informatie op www.bezoekmaastricht.nl.

GeMa_TiM_stadhuis004 copy

 “We hebben flink wat trucs uit de kast moeten halen om dingen voor elkaar te krijgen”

Vloer op vloer op…

Er waren nog meer uitdagingen. Want om bij de rotte balkkoppen te komen, moesten de vloeren eruit. “Dat betekende in sommige kamers plankje voor plankje eruit halen, nummeren en ergens anders overzichtelijk opslaan. En die opslagplek moest dan ook wel dezelfde klimaatcondities hebben als het Stadhuis. Je ziet op de foto [foto van genummerde plankjes invoegen] wat dat betekende. En onder de bovenste vloer zat nog een vloer. En daaronder nog een. In totaal moest je soms wel door 5 vloeren heen en die moesten ook weer in precies dezelfde staat opgeleverd worden.”

Duurzaam, schoon en veilig

Met het klimaat en de balken was de restauratie en verduurzaming van het Stadhuis nog niet klaar. Theo: “Alle verlichting is vervangen door ledverlichting. Buizen en draden zijn verwerkt in de vloeren. Het stucwerk is schoongemaakt. Het sanitair is vervangen. Alle ramen zijn voorzien van dubbel zonwerend monumentenglas. Er is een compleet nieuwe waterinstallatie met nieuwe leidingen en er loopt glasvezel door het hele gebouw. Kortom: het hele gebouw heeft een upgrade gekregen. En we verwarmen het gebouw met de restwarmte van Sappi. Geen gas meer. Waar we konden werken aan de duurzaamheid van het gebouw, hebben we het gedaan. En daaronder viel bijvoorbeeld ook het maken van een trap voor de vlaggendienst. Zo kunnen de bodes tenminste veilig het dak op om bij de vlaggenmasten te komen.”

Een stukje trots

Theo kijkt op zijn horloge. Het is tijd voor zijn volgende afspraak. “Nee, het werk is nog niet af. Bijna. We zitten helemaal op schema, maar we zijn er nog niet.” Hoe hij terugkijkt op afgelopen jaar? “Kijk om je heen. Dit is toch geweldig. Ik kan zeggen dat ik aan de restauratie van 1 van Nederlands topmonumenten een steentje heb mogen bijdragen. En ik merk dat die trots hier bij heel veel vakmensen aanwezig is.”

#missionzeromaastricht

Maastricht wil in 2030 klimaatneutraal zijn. Samen met instellingen, bedrijven en inwoners maakt de gemeente werk van energie.