José Gennotte-Wolters

over de afvalproef Boschpoort (hoogbouw)

Meer dan alleen jezelf

José Gennotte-Wolters woont in Boschpoort (hoogbouw) en is vanaf het begin lid van het bewonerspanel. “De afvalberg wordt steeds groter. Je ziet het in het nieuws en je hoort het overal. Daarom vond ik het belangrijk om mee te doen aan het Afvalloos project en me erin te verdiepen.”

Ze vindt het fijn dat er meer mensen in haar buurt mee bezig zijn: “Ik zie nu ook dat er veel verschillen zijn tussen huishoudens. Ik woon zelf bijvoorbeeld tussen ouderen waarvan sommigen hulpbehoevend zijn. Die hebben weer ander afval dan een gezin met twee kinderen.”

“Ik ben tevreden met de uitslag van de poll!”

José Gennotte-Wolters, foto: Aron Nijs

Maastricht afvalloos 2030

De gemeenteraad heeft als doel gesteld dat Maastricht in 2030 afvalloos is. Dat wil zeggen dat al het huishoudelijk afval dan gescheiden aangeboden en hergebruikt wordt.

Als eerste stap op weg naar 2030 gaat de gemeente samen met buurtbewoners nadenken over het slimmer inzamelen van het volgende afval: gft, luiers en incontinentiemateriaal, textiel en kleine elektrische apparaten, grof huishoudelijk afval. Slimmer wil zeggen: met een zo goed mogelijke mix van gebruiksgemak, milieuwinst, kosten en werkgelegenheid. De gemeente geeft alle bewoners van deze buurten de gelegenheid gegeven om daarover mee te denken.

Meer weten over de afvalproef in Boschpoort en Jekerkwartier? Kijk op www.gemeentemaastricht.nl/afvalloos.

Wat vindt u van de uitslag van de poll?

“Geweldig! Dit was ook mijn keuze!” lacht ze. “Maar je denkt natuurlijk verder dan alleen jezelf. Ik heb ook gedacht vanuit de mensen van het seniorencomplex. Neem nou bijvoorbeeld incontinentiemateriaal. Het moet niet belastend zijn voor mensen om dat te scheiden. Mensen schamen zich er soms een beetje voor. Tijdens de proef wordt dat in een emmertje opgehaald.”

Hoe zijn de reacties uit de buurt?

“Tja, sommigen vonden het in eerste instantie flauwekul. ‘Wat moet ik ermee?’ zeggen ze dan. Maar ze gaan er toch over nadenken en nu zijn ze wel positief. Er zijn veel mogelijkheden om zelf iets te doen aan die afvalberg. Een buurvrouw heeft ook een groencontainertje aangevraagd. Door die brief gaan we er in ieder geval over praten in de buurt! Zo gaat het zich langzaam verspreiden.”