Joop Kuiper

over Ster der Toekomst

Harmonie is verbonden met de binnenstad

Ster der Toekomst in de Bredestraat is allereerst de woonkamer van dé stadsharmonie: Koninklijke Harmonie Ster van Maastricht. Een fusie tussen Ster der Toekomst en Koninklijke Harmonie van Maastricht vijf jaar geleden. Het is een bloeiende vereniging met een volle agenda en relatief veel jeugdleden. Van ‘twee kampen’ is volgens bestuurslid Joop Kuiper inmiddels geen sprake meer. “Iedereen is even enthousiast om de boel draaiende te houden.”

De harmonie bestaat uit een drumband, een muziekkorps en een opleidingsorkest. Een stichting zorgt dat het pand geëxploiteerd kan worden, de harmonie zorgt voor de invulling van de zaal, die wordt gehuurd van de gemeente. “We zijn een huis voor muziek, zang, dans en andere kunstbeoefening op amateurniveau. Maar ook maatschappelijke organisaties ontvangen we met open armen. We denken na over waar de buurt behoefte aan kan hebben.”

18 februari carnavalsconcert

Ster der Toekomst heeft een goede naam als carnavalslocatie. De zaal is goed toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens en groot genoeg om andere harmonieën binnen te halen tijdens de vasteloavend. Een populaire plek om kinderen mee naartoe te nemen, door het binnenplein en de karakteristieke poort, staan ze niet meteen op straat als ze de deur uitrennen. Het diner van De Tempeleers met MVV vindt er dit jaar plaats en niet te vergeten een groot carnavalsconcert door de harmonie zelf, dit jaar op 18 februari, gepresenteerd door Jan Jansen en met gastoptredens van Dieter Koblenz en Jef Verheijde.

Repetitie op woensdagavond, leerlingen Odaschool. Foto's: Aron Nijs. 

Repetitie op woensdagavond, leerlingen Odaschool. Foto’s: Aron Nijs.

Muziek op school

De harmonie werkt al vijftien jaar samen met de Odaschool. “Het begon met het begeleiden van het jaarlijkse muziekspektakel. Nu geven we echt les in de klas. We stellen een blazersgroep samen waarmee we twaalf weken oefenen. Daarna geven de kinderen een concert. Vanuit de blazersgroep gaan er elk jaar zo’n zes kinderen echt door met het maken van muziek. We organiseren veel leuke dingen voor de jeugd, zoals een activiteitendag en een kampweekend. En we laten de jongeren zo veel mogelijk optreden, bijvoorbeeld bij het uitroepen van de prins.”

 “We laten jongeren zo veel mogelijk optreden”

Goede locatie, maar lastig parkeren

“Het is een goede locatie, middenin de stad. Helaas zijn er weinig parkeerplekken in de buurt. Dat is lastig, vooral voor onszelf, want met sommige instrumenten kom je niet op de fiets.” De huur en de energiekosten zijn een zware last voor de vereniging. “Maar een verhuizing naar een goedkopere plek betekent weg uit het centrum en dat is geen optie, we identificeren ons met de binnenstad.” Door contributie van leden, een maandelijks papierophaalactie in St. Pieter, donateursacties en de onkostenvergoeding van andere gezelschappen die van de zaal gebruikmaken, zijn de kosten op te brengen. Ook de inkomsten tijdens de carnavalsdagen, als de zaal iedere dag tot 22.00 uur open is, zijn een goede bijdrage.