Wytze, Jacques en Willy

over De Luibe

Verbondenheid tussen vrijwilligers en het gebouw

Freule van Aken († 1947) liet haar bezittingen na aan de parochie en Pastoor Geurts zorgde met de opbrengsten voor een parochiegebouw in Oud-Caberg. De Luibe werd op 26 januari 1950 geopend en deed toen dienst als gemeenschapshuis voor film- en toneelvertoningen en als kleuterschool. De Luibe is nog steeds eigendom van de kerk, stichting Wijkcentrum Oud-Caberg (SWOC) heeft het gebouw in erfpacht.

Door Lieke Rijkx

SWOC moet De Luibe in stand houden voor het verenigingsleven in Maastricht-West en dat lukt behoorlijk goed. Momenteel  maken dertien verenigingen gebruik van het gebouw, zoals Buurtraad Oud-Caberg, een bridgeclub, een damesvereniging, Fanfare Concordia, een rolstoeldansclub en Tejatergroep Stareleech.

De Luibe is een geval apart, omdat het niet gehuurd wordt van of gesubsidieerd door de gemeente. Vrijwilligers helpen bij het onderhoud, zoals kleine reparaties, schoonmaken en de heg knippen. De verbondenheid tussen die vrijwilligers en het gebouw is groot. ‘Dit is iets van ons.’ Afgevaardigden van de al aanwezige verenigingen vergaderen samen met het stichtingsbestuur onder leiding van Ton Smeets en stemmen over de komst van nieuwe gebruikers. Altijd houden ze rekening met de omwonenden; geen geluid na middernacht en geen activiteiten op zondag, behalve voor de Pinkstergemeente, die er dan een dienst houdt.

Op de planken

Jacques Wahlen en Willy Nelissen, bestuursleden van Stareleech, zijn het met Sytze eens over het belang van De Luibe. “Als De Luibe er niet zou zijn, konden we in Oud-Caberg nergens anders heen, niet eens naar een kroeg.” De toneelvereniging heeft dertig leden, waarvan de helft spelers. De andere helft helpt achter de coulissen. In maart staan ze met hun twaalfde productie op de planken.  De combinatie van een naar Maastricht omgeschreven klucht en live muziek en zang werkt goed.  Jacques: “We zijn misschien niet overal bekend, maar hebben wel een trouw publiek.” Dat blijkt, want voor de volgende voorstelling die op 10 maart in première gaat, zijn de meeste avonden al uitverkocht.

Schouders eronder

Willy: “Samen met de stichting hebben we onlangs  truss-balken opgehangen om podiumlampen aan op te hangen. Bij een voorstelling rollen we zelf de rode loper uit en hangen de toneelgordijnen op. Vrijwilligers staan al die avonden achter de bar. Je hebt een aantal mensen nodig die een vereniging en een gemeenschapshuis dragen, er de schouders onder zetten, en dat is voor Stareleech en voor De Luibe zeker het geval.”

 “Stareleech heeft een trouw publiek”

Toneelrepetitie op woensdagavond. Foto: Aron Nijs.

Belangrijk voor de buurt

Buurtraad Oud-Caberg vergadert maandelijks in De Luibe. Bij openbare vergaderingen komen er zo’n twintig mensen op af. “Tenzij er echt iets aan de hand is, zoals de mogelijke komst van windturbines naar het Lanakerveld, dan komen er honderden mensen op af”, vertelt waarnemend voorzitter Wytze Jellema: “De Luibe is heel belangrijk voor de buurt, er is geen enkele andere openbare plek in de wijk. De huisartsenpraktijk, de fysiotherapeut, het laatste galerietje; ze zijn allemaal weg en daarmee de plekken waar mensen elkaar tegenkwamen. Daarom is het erg jammer dat er bij De Luibe geen vrije inloop is. Het zou fijn zijn als mensen gewoon binnen kunnen komen voor een kop koffie, zeker voor de alleenstaande ouderen in de buurt. Een bar en een goed uitgeruste keuken zijn aanwezig, maar er zijn niet genoeg vrijwilligers om die open te houden.”