“Ik vind het gewoon leuk om op deze manier nog vertegenwoordigd te zijn in de stad.”

Paul Winckers en Jan Pycke over SCOOP store

in de binnenstad

Maastrichts nieuwste

De winkel SCOOP store in de Minckelersstraat is pas vier weken open. “Ik liep door Antwerpen en daar zag ik het concept voor het eerst. Een winkel die haar schappen niet zelf vult, maar verhuurt aan ontwerpers en makers” vertelt eigenaar Paul Winckers (48). Van kaarten tot tassen. En van oorbellen tot kinderspeelgoed. Ontwerper Jan Pycke (68) is een van de huurders: “Ik vind het gewoon leuk om op deze manier nog vertegenwoordigd te zijn in de stad.”

“Het mooie aan SCOOP store is dat het een platform biedt aan allerlei soorten designers. De shirts van Breaking Rocks bijvoorbeeld. Die zijn alleen verkrijgbaar in Antwerpen en Maastricht. Dat is toch uniek? Die jongens zijn nu nog beginnend, maar misschien moet ik over een tijdje afscheid van ze nemen, omdat ze enorm succesvol zijn geworden.” Paul is trots dat hij ze dan die kans heeft kunnen geven. “Ik vind het mooi om te zien hoe kunstenaars hun idee verwezenlijken. En deze producten zie je niet in winkels als de Bijenkorf.” SCOOP store geeft ze een commercieel opstapje.

Leef je uit

Jan is bepaald geen beginnend kunstenaar en kijkt tevreden terug op zijn commerciële tijd. In de jaren tachtig lagen zijn sieraden in zo’n 50 winkels in Nederland. “Maar de smaak van mensen is veranderd. Dat is logisch. Tegenwoordig hebben mensen een vrij klassieke opvatting over sieraden. Avant-garde is niet meer zo populair.” Toch is er nog altijd vraag naar de sieraden van Jan. Paul: “Ik heb Jan een kast geboden en gezegd ‘leef je uit’, want ik heb er alle vertrouwen in dat zijn producten nog steeds verkopen.”

Terwijl Jan langs de producten in SCOOP store loopt, vertelt hij over zijn ideeën: “Vroeger was iets ambachtelijk als het ook ongerechtigheden had. Wat krasjes en deukjes, zodat je zag dat het handwerk was. Maar dat hoeft tegenwoordig helemaal niet meer. Kleinschaligheid is waar het in wezen om gaat. Zodra producten enorm populair worden en er massa’s van geproduceerd moeten worden, verdwijnt dat helaas.”

Samenwerking

Wie komen er zoal naar SCOOP store? “Ik zie tot nu toe vooral toeristen. Maastrichtenaren komen weinig in de Minckelersstraat” vertelt Paul. “Er zijn hier veel designwinkels die nog niet iedereen kent. We willen daarom als ondernemers gaan samenwerken om onze straat op de kaart te zetten.”