Dré van den Broek

over gemeenschapshuis Bosscherveld

Gemeenschapshuis Bosscherveld: de spil van een sociale wijk

Op zaterdag 22 oktober 2016 werd het nieuwe gemeenschapshuis van Stichting Beheer en Exploitatie Gemeenschapsruimte Bosscherveld (SBEGB)  feestelijk geopend. De opkomst was groot en dat kon ook eigenlijk niet anders in zo’n hechte wijk.

Door Lieke Rijkx

Het had wel wat voeten in de aarde voordat de gemeenschapsruimte van een zaal onder de kerk naar de leegstaande Alphonsusschool aan de andere kant van het water verhuisde. Het aanzwengelen van de ambtelijke molens ging niet vanzelf. Ook de ingrijpende verbouwing van de school, waarbij monumentale aspecten gespaard moesten blijven, was geen gemakkelijke opgave. Gelukkig sprongen bedrijven als Arcadis, de Koninklijke Heidemaatschappij en het Consortium Grensmaas in de bres. Er kwam een startsubsidie van de Provincie Limburg. Maar ook de gemeente Maastricht zag het belang van de gemeenschapsruimte in en hielp waar nodig.

Voor de ouderen
Vrijwilliger Jo Weijts, die helpt bij de verbouwing, bevestigt de noodzaak van SBEGB. “Als je van rust en groen houdt, is het geweldig in Boschpoort, maar verder is hier helemaal niets. Als deze ruimte er niet was, kwamen veel ouderen de deur nauwelijks meer uit. Hier komen ze gezellig kienen en drinken ze hun koffie. En dit jaar kan er eindelijk weer fatsoenlijk carnaval gevierd worden in de wijk, dan zetten we de zaal wagenwijd open voor iedereen.”

Voor de verenigingen
Het gemeenschapshuis wil de spil in de wijk zijn en blijven. Op dit moment maken de Vrouwenbond, de Ouderenbond, een tai chi club, een hobbyclub, een ontspanningsvereniging (darten, kaarten, biljarten) en een gymclub, gebruik van het pand. Verder worden er salsapartys georganiseerd en is er een boeken meeneempunt. Als de bovenverdieping klaar is komt de Spellen Uitleen erbij. Dré: “We streven ernaar nog veel meer verenigingen binnen te halen. Te beginnen met fanfare en drumband Sint Hubertus. Zij horen in deze wijk, ze zijn vernoemd naar de parochie (St. Hubertuskerk) maar repeteren nu in Malberg.”

 “Bosscherveld is een soort dorp. Bewoners zijn betrokken bij elkaar en de sociale controle is groot.”

Dré van den Broek is voorzitter van het buurtplatform Stichting Leefbaarheid Boschpoort Bosscherveld én bestuurslid van SBEGB: “Boschpoort is een hele sociale wijk. Veel ouderen zijn hier geboren en getogen net als hun ouders. Het is toch een soort dorp. Bewoners zijn betrokken bij elkaar en de sociale controle is groot. Gaan ergens de gordijnen niet open, dan wordt er meteen aangebeld. Een ruimte zoals deze is noodzaak voor de wijk. In Boschpoort wonen veel ouderen met weinig middelen. Omdat deze wijk vergrijst en ouderen sowieso niet de meest mobiele groep vormen moeten wij ervoor zorgen dat er vertier en ontspanning in de directe omgeving te vinden is.  We willen dan ook de mogelijkheid scheppen dat iedereen hier ’s morgens bij het genot van een kopje koffie, de krant kan lezen, kan puzzelen of een spelletje kan doen. Medio dit jaar willen we dit al voor een deel verwezenlijken.”

En voor de jongeren
Om ook jongeren en ondernemers aan te trekken, wordt een van de lokalen boven omgebouwd tot een geluidsdichte repetitieruimte voor bands uit de wijk en een ander lokaal wordt een flexplek voor ZZP’ers. “Mijn grote droom is dat we ook de speelplaats kunnen opknappen voor buurtbarbecues en fancyfairs. Ik weet zeker dat daar veel belangstelling voor is.”

Fotograaf: Aron Nijs

Lees meer over Boschpoort en Bosscherveld